Foto: RTV Slingeland

Het Strandbad in Winterswijk is vrijdag en zaterdag gesloten. De provincie Gelderland heeft een negatief zwemadvies ingesteld in verband met de aanwezigheid van blauwalgen bij het natuurbad.

Uit metingen van Waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat er te hoge concentraties giftige blauwalgen zijn aangetroffen in het water. Hierdoor is er een hoog risico op gezondheidsklachten. Deze blauwalgen kunnen huid-, maag- of darmklachten veroorzaken.

Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen. 

Wanneer het bad weer open gaat is nog niet duidelijk.