Foto: RTV Slingeland

De Amerikaanse schrijfster Johanna Reiss (86) is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar bijzondere betekenis voor Winterswijk. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk reikte de Koninklijke onderscheiding aan haar uit in het stadhuis van Enschede. Dat gebeurde tijdens de presentatie van de hernieuwde uitgave van haar boek De schuilplaats.

Johanna Reiss werd op 4 april 1932 in Winterswijk geboren als Annie de Leeuw. Tijdens Duitse bezetting liep de joodse familie De Leeuw groot gevaar. Annie en haar tien jaar oudere zus Sini zaten meer dan twee jaar ondergedoken bij de boerenfamilie Oosterveld het dorp Usselo bij Enschede.

Emigratie
Johanna Reiss emigreerde na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten en woont tegenwoordig in New York. In 1972 debuteerde zij als schrijfster met het boek The Upstairs Room. In dit boek beschrijft zij de donkere periode van haar jeugd tijdens de Duitse bezetting. Het is een aangrijpend verhaal over het voortdurende gevoel van onveiligheid, de angst om ontdekt te worden en de uitzichtloze situatie van het onderduiken. Maar het is ook een verhaal van burgermoed en menslievendheid. Het boek werd een internationale bestseller en verscheen in tientallen landen in vertaling. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht onder de titel De schuilplaats

Verdraagzaamheid
Johanna Reiss reist al tientallen jaren door de Verenigde Staten om haar verhaal aan scholieren te vertellen en haar boodschap van verdraagzaamheid en respect voor elkaar uit te dragen. Regelmatig komt zij naar Europa om haar verhaal te vertellen en dan met name in Duitsland. Elke twee weken komt er een schoolbus vol met Duitse scholieren uit de grensregio naar Winterswijk om de locaties te bezoeken waar het verhaal van Reiss zich afspeelt.

Erepenning
In 2016 kreeg Johanna Reiss de erepenning van de gemeente Winterswijk vanwege haar bijzondere betekenis voor Winterswijk. Johanna Reiss is uitgenodigd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei om aanwezig te zijn als gast bij de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei op De Dam in Amsterdam, in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Máxima.