Foto Autocross Meddo
Foto Autocross Meddo
Foto: Michelle Reints    
 
Is autocross alleen voor mannen en vrouwen met een rijbewijs? Nee, ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Op Tweede Paasdag verschijnen aan de Autocross Meddo voor het eerst ook de Mini Buggy’s aan de start. In de leeftijdscategorie van 6 tot en met 8 en van 9 tot en met 12 jaar strijden zij in kleine buggy’s op een klein parcours om de dagprijs in Meddo.  
De Mini Buggy’s komen naar Meddo om examen te doen. ’s Ochtends leggen zij eerst een mondeling examen af, waarna ze op het terrein aan de Oostendorperdiek moeten bewijzen dat ze hun voertuigen onder controle hebben. Alleen de kinderen die het examen met goed gevolg doorlopen, mogen meedoen aan de eerste landelijke competitie voor Mini Buggy’s, die later in de maand april van start gaat.  
 
Natuurlijk komen de talenten in de dop niet alleen voor een kort examen naar Meddo. De organisatoren van Sportclub Meddo en Auto Cross Club Laren (ACCLa) hebben besloten ook deze klasse aan het wedstrijdprogramma toe te voegen. Dat betekent dat de Mini Buggy’s drie manches en een finale rijden over een aangepast, ingekort parcours. De deelnemers komen aan de start in twee leeftijdscategorieën: van 6 tot en met 8 jaar en van 9 tot en met 12 jaar. De talenten die over twintig jaar meestrijden om de nationale titels in het autocross, verschijnen dus nu al in Meddo aan de start.  

Motorcrossers
Net als vorig jaar kent de Autocross Meddo nog een bijzonder programma-onderdeel: een wedstrijd met motorcrossers. De speciale gasten zijn afkomstig van Motor- en Autoclub Lichtenvoorde (MACL). Zij grijpen de eerste autocross van het jaar aan om een wedstrijd uit hun off-the-road competitite te verrijden. Zij maken gebruik van een deel van het autocross-circuit, waarna ze doorsteken naar het middenterrein waar enkele hindernissen zijn aangebracht.  

 
De offroad-rijders hebben binnen de MACL een eigen competitie (Off The Road, OTR), die meestal acht tot negen wedstrijden per jaar telt. De deelnemers aan deze competitie rijden op machines van 125 tot en met 530 cc met zowel twee- als viertakt motoren. In Meddo vullen zij het grootste deel van het ochtendprogramma. Dat betekent dus al vanaf 9.00 uur volop genieten voor iedereen die van snelheid en spektakel houdt. 
 
Autocross in drie manches
Naast de motorcrossers gaan in Meddo ook alle autocross-klassen van start: van de Regio- en Standaardklasse tot de speciaal voor autocross gebouwde voertuigen in de Sprintersklassen. Ook de Juniorenklasse voor coureurs van 14 tot en met 19 jaar staat op het programma. Alle coureurs komen in drie manches aan bod. Op basis van de punten die ze daarin scoren, wordt de startlijn voor de finales aan het eind van de middag bepaald.  

Start om 9.00 uur
De organisatie is in handen van Sportclub Meddo en ACCLa. De autocrossclub uit Laren neemt het technische gedeelte van de wedstrijd voor zijn rekening, de voetbalclub uit Meddo de hele organisatie rondom het hele evenement. De Autocross Meddo vindt plaats aan de Oostendorperdiek in Meddo op het terrein van de families Teselink, Schuurmans en Koldeweij, dichtbij de doorgaande weg van Winterswijk naar Eibergen. De motorcrossers van MACL starten hun wedstrijden rond 9.00 uur. Vanaf 11.00 uur komen de autocrossers het circuit op.