lege zaal gemeenteraad

lege zaal gemeenteraad
Foto: Burgemeester Joris Bengevoord

De definitieve verkiezingsuitslag is vrijdagochtend vastgesteld door burgemeester Joris Bengevoord. CDA, VVD en Winterswijks Belang mogen extra juichen: zij ontvangen een restzegel. CDA is koploper met zeven zetels, Winterswijks Belang volgt met vijf zetels en de VVD mag met vier zetels plaatsnemen in de gemeenteraad.

Een historische winst voor het CDA. De Christendemocraten hebben in de afgelopen 15 jaar nog nooit zoveel stemmen gekregen en hadden deze winst ook niet verwacht. “Ik ben er echt emotioneel van”, laat Saris weten aan TV Slingeland. “Dit vind ik geen schouderklopje van onze kiezers maar een pluim!”, vertelt de enthousiaste lijsttrekker van CDA. 

Saris mag de komende weken de kar gaan trekken bij de onderhandelingen over de nieuwe coalitie.”Ik heb werkelijk geen idee hoe de coalitie eruit gaat zien.”

Goede derde
Wellicht dat GroenLinks kan aanschuiven bij de coalitietafel. De nieuwkomer mag met twee zetels plaats nemen in de gemeenteraad. “Ik ben heel blij en ook heel trots!”, laat lijsttrekker Tineke Zomer weten. De partij hoopt in onderhandeling te gaan over een plaats in de coalitie. “Misschien zou GroenLinks een hele goede derde kunnen zijn, maar we wachten af.”

Uitslag raadgeverend referendum 
De opkomst voor het raadgeverend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten was 57%. 49,4% stemde voor en 45% stemde tegen de ‘sleepwet’, die de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geven.

Totale uitslag gemeenteraadsverkiezingen 
In Winterswijk heeft 59,39% van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Dit was iets hoger dan in 2014: 58,55%. 

Lijst Partij Aantal stemmen % Aantal zetels
1 Winterswijks Belang 3.052 22,4 5
2 CDA 3.900 28,6 7
3 VVD 2.546 18,7 4
4 PvdA 1.336 9,8 2
5 D66 1.049 7,7 1
6 GroenLinks 1.349 9,9 2
7 Kansrijk Winterswijk 397 2,9 0