5580f5b1 b866 4fe6 8b3c 1623d758814b thumb840

5580f5b1 b866 4fe6 8b3c 1623d758814b thumb840

FC Winterswijk heeft in de strijd om handhaving in de eerste zondagklasse E uitstekende zaken gedaan. De formatie van trainer John Gielink won eergisteren op het eigen sportpark Jaspers met 2-1 van concurrent Quick 1888 en zag bovendien andere staartploegen punten verspelen.

Nummer twaalf FC Winterswijk heeft nu een gaatje geslagen met Schalkhaar en hekkensluiter Stevo en heeft nu evenveel punten als Quick 1888 en De Zweef, die vanwege afgelastingen echter wel minder wedstrijden hebben gespeeld. Terwijl het verschil met Tubantia en Heino is teruggebracht tot respectievelijk een en twee punten, met dien verstande dat ook deze teams een wedstrijd minder hebben gespeeld dan FC Winterswijk.

FC Winterswijk behaalde tegen Quick 1888 pas de derde zege van het seizoen. De laatste overwinning (3-0 tegen Rigtersbleek) dateerde van eind oktober. Vandaar, en uiteraard vanwege van de gevolgen voor de stand op de ranglijst en de matige resultaten van de laatste tijd, was de opluchting aan de kant van de supporters, staf en spelers van FC Winterswijk groot. ”Eindelijk hebben we de punten binnen”, aldus een tevreden doelman Niels Janssen. ”We hebben ieder punt hard nodig, maar we hebben veel duels tegen concurrenten verloren of gelijkgespeeld. En dan zak je ver weg. Bij Rohda Raalte (7-1 nederlaag, BK) zijn we echt weggespeeld, maar in de andere wedstrijden zat er telkens minimaal een punt in. Maar het was vaak een geval van: net niet. Vandaag hebben we gewonnen van een directe concurrent. Gelukkig maar. Als we hadden verloren, waren we echt in de problemen gekomen.”

Tegen Quick 1888 zette FC Winterswijk, met name voor rust, druk vooruit. ”Maar dat moet je wel geconcentreerd doen, want Quick 1888 heeft een goed team en beschikt over met aanvallers als Dimitri Vrehe en Mark van Haarlem. We hadden nog geluk dat Timo Haya, hun nummer tien, ziek was”, aldus Janssen, wiens eigen team ook gehandicapt aan het duel begon. Met name in de verdediging want Maarten Sesink was vanwege zijn veldverwijzing tegen Stevo een duel geschorst. En Kay Redeker is weliswaar van zijn enkelblessure hersteld, maar deed zondagochtend in het tweede elftal mee om wedstrijdritme op te doen. Zodoende stond linksback Justin de Zwart centraal in de defensie naast aanvoerder Joost Mulder en fungeerden Tom Stemerdink en Drejton Pepa als vleugelverdedigers. ”Tom Stemerdink speelde prima en Justin deed het centraal achterin goed, wat ook gold voor Joost Mulder. En volgens mij is er bij Drejton niemand langsgekomen.”

De thuisclub nam na een kwartier de leiding door Daniël te Winkel die uit een steekpass van Mulder Quick 1888-doelman Sjors de Bruijn het nakijken gaf. Ruim vijftien minuten later maakte Vrehe uit een vrije trap van Kay Thomassen koppend gelijk. ”Ik heb die Vrehe nog nooit zien koppen, maar die bal zat er aardig in”, aldus Janssen, wiens team na 66 minuten op 2-1 kwam door een afstandsschot van Job Harmsen.
De thuisclub kreeg daarna via Te Winkel en Cornelis Hofman kansen om het duel vroegtijdig te beslissen, maar beiden lieten na te scoren. Zodoende bleef het tot het einde spannend en bekroop menigeen op de tribune van sportpark Jaspers een naar gevoel omdat FC Winterswijk onlangs in de slotfase van het duel tegen Stevo (2-2) een paar minuten voor tijd de gelijkmaker had moeten incasseren. Ook vorig seizoen verspeelde de ploeg een aantal keren in de eindfase van duels punten. Maar onder meer omdat Janssen in de slotfase, toen de gasten vanwege de veldverwijzing voor Ismael Atkas (twee gele kaarten) met tien man speelden, met een prima redding Gianluca de Jong van scoren afhield, bleven de punten in Winterswijk.
Het was niet de enige goede redding van Janssen. Want de Borculose doelman stopte voor rust een pegel van Kay Thomassen en hield na de pauze Marc de Waard van scoren af. Bovendien speelde hij attent mee bij een aantal wat korte terugspeelballen. De doelman was dan ook tevreden over zijn optreden. ”Eindelijk weer een goede wedstrijd”, aldus Janssen, die dit seizoen een aantal mindere optredens kende daar waar hij de tweede helft van vorig seizoen, toen hij hersteld was van zijn knieblessure, uitstekend keepte en in het beslissende nacompetitieduel tegen TVC’26 zijn team met een katachtige redding overeind hield waardoor het 0-0 bleef en FC Winterswijk na de eerste klasse promoveerde. Zo had hij tegen Rohda Raalte schuld aan twee tegengoals en zag hij er in de uitwedstrijd tegen De Zweef (2-1) bij de winnende goal van Nick Snellink ook niet al te goed uit. ”Die wedstrijd tegen Rohda Raalte wil ik zo snel mogelijk vergeten”, aldus Janssen die toegeeft dat hij bij de goal van Snellink er niet lekker bijzat.

Hij heeft terdege gemerkt dat het verschil tussen de eerste en tweede klasse groot is. ”De handelingssnelheid is hoger en je wordt geconfronteerd met meer slimmigheden. Bij elke ploeg lopen wel twee of drie spelers rond die heel slim zijn. Wij hebben een jong team, dan zie je het verschil wel”, aldus Janssen die wel moest wennen aan het hogere niveau. ”Mensen zeggen wel eens dat ik twee meter ben en dat ik voorzetten van de flanken moet gaan pakken. Maar die ballen worden zo strak voorgegeven. Als je twijfelt en je hebt de bal niet, is het een goal. En ploegen hebben aan een halve kans genoeg. Die kopbal van Vrehe was de enige echte kans die Quick 1888 voor rust kreeg. Dat is tekenend voor de eerste klasse.” Janssen, bezig aan zijn derde jaar op sportpark Jaspers, krijgt dit seizoen veel steun van keeperstrainer Dinand Huurneman, die hij nog kent van zijn tijd bij Reünie in zijn woonplaats Borculo en die op zijn voorspraak naar FC Winterswijk is gekomen. ”Ik heb hem leren kennen toen ik op mijn veertiende naar Borculo verhuisde. Hij was daar mijn keeperstrainer totdat ik naar Longa’30 ging. Toen Eric Woordes vorig seizoen stopte, vroeg Heino ter Haar (bij FC Winterswijk lid van de commissie voetbaltechnische zaken voor het eerste en tweede zondagteam, BK) of ik nog een keeperstrainer wist. Ik heb toen de naam van Dinand genoemd. Ook Eric Redeker (oud-speler van De Graafschap die bij FC Winterswijk onder meer actief is als trainer van de mini’s en die Huurneman goed kent, BK) was positief. Ik train nu nog alleen op dinsdag met hem, volgend seizoen komt daar de donderdag bij. Is wel zo fijn. Als de rest van de groep een positiespelletje doet, hoeven de keepers niet vijftien of dertig minuten elkaar in te schieten. Hij staat ook elke wedstrijd aan de lijn. Dinand is hartstikke fanatiek en technisch en tactisch goed. Toen ik bij Longa’30 zat (waar hij reservekeeper was, BK), hebben we contact gehouden. Op een gegeven moment belde hij en vroeg ik of ik daar bleef zitten of dat ik eens een keer van de bank wilde komen. Hij vond dat ik met FC Winterswijk een prima keuze had gemaakt. Ik ben blij dat we nu weer samenwerken.”

FC Winterswijk speelt in plaats van zondag al op zaterdag tegen het Zieuwentse RKZVC. Dit inhaalduel vindt plaats op sportpark Jaspers en begint om 18.00 uur.

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws