9fdf1986 a244 4558 9791 9d0eefefda1b thumb840

9fdf1986 a244 4558 9791 9d0eefefda1b thumb840
Foto: Bernhard Harfsterkamp

Op donderdag 14 december kreeg de brandweerkazerne in Winterswijk als eerste in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) een watertankwagen. Al enige jaren worden er regelmatig vragen gesteld over de bluswatervoorziening voor het buitengebied. De zorg werd uitgesproken dat er te weinig bluswater zou zijn bij branden. Daarom werd gepleit voor de aanleg van meer blusvijvers. Daar is intussen mee begonnen. Ook het aantal goed functionerende bluskranen is verhoogd. De vorige burgemeester Thijs van Beem meldde bovendien al dat de brandweer in Winterswijk een watertankwagen zou krijgen, waarin 15.600 liter water vervoerd kan worden. De nieuwe wagen  kan vanaf maart 2018 ingezet worden.

 

Feestje
Burgemeester Joris Bengevoord zei dat ‘een zware bevalling mooie kinderen geeft’. Het duurde immers ‘even’ voordat de watertankwagen er kwam. “We zijn blij dat die er nu is. Het is niet alleen een feestje voor Winterswijk. Er komen veertien wagens in onze veiligheidsregio. Ik ben trots dat de eerste wagen in Winterswijk staat. Dat kan ook niet anders, want wij hebben de mooiste post.” Bengevoord prees ook zijn voorganger Van Beem ‘die zich er ook hard voor heeft gemaakt’. Dick de Vries van de VNOG zei dat een langverwachte deeloplossing nu bijna realiteit is. De wagen kan namelijk nog niet de weg op. De chauffeurs van de watertankwagens moeten eerst getraind en opgeleid worden om probleemloos met deze voertuigen te kunnen rijden. De VNOG is druk bezig met de voorbereiding hiervan, zodat de wagens zo snel mogelijk ingezet kunnen worden.

Vanaf 2010 over aanschaf gepraat
Ondanks dat er al vanaf 2010 gepraat is over de aanschaf van de watertankwagens verliep de aanbesteding en oplevering snel. “De aanbesteding was in mei”, zei De Vries, “En nu is die er.” Voor het einde van het jaar zijn er ook wagens in de kazernes in Aalten, Groenlo, Eibergen, Apeldoorn, Epe en Ermelo. De laatste van de veertien wagens wordt in mei 2018 opgeleverd. De Vries hoopte dat het niet nodig is om veel met de wagen te rijden. “Al snap ik dat jullie er anders over denken”, zei hij tegen de vele medewerkers van de Winterswijkse brandweer. Na de toespraken werd de grote watertankwagen langzaam de kazerne in gereden. Bij het blussen van branden wordt de tankwagen aan een bluswagen gekoppeld. In ruim vijf minuten is de wagen dan leeg. Bij een grote brand kan echter ook een beroep gedaan worden op de watertankwagens in de buurgemeenten.

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws