WINTERSWIJK – Naar aanleiding van de komende dodenherdenking en bevrijdingsdag zendt TV Slingeland drie eigen producties uit. In de week van 24 t/m 29 april is het tweede halfuur van de uitzending gevuld met een special over de Britse Lancaster bommenwerper die op 1 mei 1943 in het Woold neerstortte. Vervolgens is er een uitgebreide reportage over het Crashmuseum in Lievelde. In de week van 1 t/m 5 mei wordt in een extra uur de film uitgezonden over Johanna Reiss, die als Annie de Leeuw in Winterswijk werd geboren en een flink deel van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Usselo.

De special over de Lancaster is gebaseerd op de research van Winterswijker  Peter Rhebergen. Hij verzamelde veel informatie en historisch materiaal, onder meer een originele brief die een van de bemanningsleden aan zijn moeder schreef, vlak voor de fatale vlucht. Aan de special heeft de Koninklijke Luchtmacht zijn medewerking verleend. Als eerbetoon aan de getroffen bemanning werd onlangs een oefenvlucht van twee F-16’s boven de plaats van de crash gehouden. Die is vanaf de grond gefilmd en de KLu heeft filmbeelden vanuit de F-16’s beschikbaar gesteld aan TV Slingeland. Peter Rhebergen heeft daarin een bemiddelende rol vervuld. In de special komt Bernard Prange aan het woord. Hij zag als 12-jarige de Lancaster voor zijn ogen neerstorten. Nico Timmer heeft daarover met hem een interview. Wim te Brinke heeft met de actuele beelden en het historisch materiaal een 20 minuten durende documentaire gemaakt.  Als aanvulling op deze informatie bezocht Willy Hillen het Crashmuseum in Lievelde, waar vele onderdelen van vliegtuigen en een schat aan documentatiemateriaal het verhaal van de luchtoorlog vertellen.
Johanna Reiss
Johanna Reiss werd in 1932 in Winterswijk geboren als Annie de Leeuw, kind van Joodse ouders. Vanaf 1943 tot aan de bevrijding was ze met haar tien jaar oudere zus Sini ondergedoken, bij Johan en Dientje in Usselo. Een aantal weken waren er Duitse militairen in het onderduikhuis ingekwartierd. Over haar onderduikjaren schreef ze het boek De Schuilplaats. Dat verscheen oorspronkelijk in het Engels, want Annie de Leeuw was geëmigreerd naar de Verenigde Staten, waar ze trouwde, Johanna Reiss werd, kinderen kreeg en schrijfster werd. Na De Schuilplaats schreef ze nog een aantal boeken, onder meer Geen slecht jaar. Op uitnodiging van onder meer de Stichting Kolle Kaal in Borken vertelt ze op Duitse scholen over haar ervaringen. Vorig jaar hield ze ook een lezing op het Gerrit Komrij College.
In opdracht van de Winterswijkse FW Voorink Stichting heeft Jan Rietman van TV Slingeland vorig jaar een uitgebreid interview met Johanna Reiss gemaakt. Dat interview, een opname van de VARA-televisie uit de jaren ‘70 en opnames die TV Slingeland maakte tijdens lezingen van Johanna Reiss in Duitsland en Nederland zijn de samenstellende delen van een film van bijna een uur over het leven en het werk van de schrijfster. Die film wordt dus via TV Slingeland in de week van 1 mei tot en met 5 mei uitgezonden. Van de film is ook een kortere versie gemaakt, die wordt gebruikt als lesmateriaal op scholen.