zonnebrinkkerk

 

zonnebrinkkerkWINTERSWIJK – De Protestantse Gemeente Winterswijk gaat aansluiting zoeken bij kerken in andere gemeenten in de Achterhoek. In het vandaag verschenen blad Kerkenwerk meldt de plaatselijke Kerkenraad dat het bestuurswerk ‘niet vol te houden’ is en dat er gekeken zal moeten worden naar samenwerking met of aansluiting bij andere gemeentes.

 

Aanleiding voor het plan is het onderzoek ‘Een weg voor het Woord in de Achterhoek’ van ds. Jaap Jonk naar de bestuurskracht in de protestantse gemeentes van de classis Achterhoek-Oost. Jonk beschrijft dat er weliswaar door honderden mensen vrijwilligerswerk wordt gedaan, wat een ‘enorm maatschappelijk kapitaal’ vertegenwoordigt en dat ’gekoesterd’ moet worden. “Maar daarnaast stelt hij vast, dat de bestuurskracht fragiel wordt; ambtsdragers en bestuurders worden moeilijker te vinden. Een klus wordt graag gedaan, maar langdurig besturen wekt weinig enthousiasme”, aldus de Winterswijkse Kerkenraad. De raad is het eens met Jonks stelling, “dat de huidige bestuurlijke situatie niet is vol te houden. In de (nabije?) toekomst kan het zijn, dat ook de PGW in een groter verband zal moeten worden opgenomen; er zal meer samenwerking nodig zijn met andere gemeentes”.

 

Kerkgebouwen
De gebouwencommissie van de kerk bekijkt intussen de toekomst van de beide kerkgebouwen in Winterswijk. “Met welk gebouw, de Jakobskerk of de Zonnebrinkkerk, gaan we

verder? En van welk gebouw laten we het beheer los? De Kerkenraad wil daarom graag weten, welk gebouw het beste past bij de PGW? Aan de hand van het beleidsplan wordt deze vraag verder bekeken.”