skblogo

skblogoWINTERSWIJK – Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is gestegen van plek 24 naar plek 7 in de jaarlijkse Benchmark (vergelijking) van financieel sterkste ziekenhuizen van accountants- en advieskantoor BDO.

BDO concludeert in zijn jaarlijkse Benchmark dat de sector lijkt te stabiliseren. Toch is er reden voor zorg. Vooral onder kleinere ziekenhuizen zouden faillissementsrisico’s blijven bestaan. Ondanks deze trend blijft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix elk jaar stijgen in de ranking.

Waar het SKB in 2014 nog op plek 24 stond in de lijst, is het nu

gestegen naar de 8e plaats. Ook de rapportcijfers blijven stijgen. Van een zeven in 2013 naar een tien in 2015. Hiermee scoort het SKB ruim boven het gemiddelde rapportcijfer in de sector dat in 2015 licht daalde naar 6,8 ten opzichte van 7,1 in het jaar ervoor.

BDO Benchmark Ziekenhuizen
In de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen worden de algemene ziekenhuizen in Nederland door BDO gerangschikt op basis van de jaarverslagen. De ziekenhuizen worden beoordeeld op omzet, bedrijfsresultaat, eigen vermogen, solvabiliteit en liquiditeit. In totaal staan er 68 ziekenhuizen in de lijst. Hiervan scoren 15 ziekenhuizen een onvoldoende, 28 werden beoordeeld met een acht of hoger. Slechts acht ziekenhuizen, waaronder het SKB, scoorden een tien.

Sector stabiliseert, maar faillissementsrisico’s blijven
De conclusie die BDO trekt naar aanleiding van het onderzoek is dat de situatie ten opzichte van vorig jaar lijkt te stabiliseren. Desondanks zit 20% van de ziekenhuizen financieel nog in de gevarenzone. De ziekenhuizen met een onvoldoende scoren daarnaast ongeveer een punt lager dan de ziekenhuizen met onvoldoendes in het vorige onderzoek.