Theo Hartjes

Theo HartjesWINTERSWIJK – PvdA-fractievoorzitter Theo Hartjes van de Winterswijkse gemeenteraad krijgt eind december een niertransplantatie. Om die reden zal hij per 1 december tijdelijk zijn ontslag uit de gemeenteraad indienen.  Dat maakte hij vandaag bekend in het radioprogramma Achterhoek Actueel van RTV Slingeland en AFM (Aalten). Zijn plaats in de fractie wordt tijdelijk ingenomen door Jan Kortschot, commissielid voor de socialisten. Wie het fractievooorzitterschap gaat waarnemen is nog niet bekend.

 

Hartjes (60) heeft een nierziekte en wacht al ruim zes jaar op een donornier. Omdat de wachttijden daarvoor erg lang zijn – en omdat in zijn geval een match erg moeilijk bleek – plaatste hij vorig jaar een oproep op Facebook voor een donor met zijn bloedgroep. Dat leidde ertoe dat acht mensen zich meldden als donor. Een van hen bleek uiteindelijk geschikt als donor. Hartjes zal op 22 december in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam worden geholpen. Drie dagen daarvoor wordt hij al geopereerd aan zijn verkalkte bloedvaten.

Bij Hartjes werd in 2009 nierfalen aan beide nieren vastgesteld. De eerste drie jaar werkte hij nog door, als

verzekeringsadviseur, maar dat werd uiteindelijk te zwaar. Met veel sporten, bewegen en regelmaat hield hij zich staande. De nierziekte en het dialyseren is hem wel zwaar gevallen, zei hij: “Je vatenstelsel veroudert snel en een dialyse kost net zoveel energie als het lopen van een marathon”. Ook is hij al drie keer opgeroepen om naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen te komen voor een mogelijke transplantatie. Maar dat liep steeds op niets uit. “Dan was er een patiënt die mogelijk zou kunnen sterven, maar als dat niet binnen twee uur gebeurt, wordt de kwaliteit van de nier te slecht en ga je dus weer onverrichterzake terug”. Hartjes neemt in eerste instantie voor een periode van vier maanden ontslag als gementeraadslid.