ibrabergrun2016

 

ibrabergrun2016WINTERSWIJK – ‘Het ging heel lekker’ en ‘het was makkelijk’. Lisa te Molder en Ibrahim Abdi Ali keken zondagmiddag uiterst ontspannen terug op hun vijf beklimmingen van de Winterswijkse berg. Waar de meeste hardlopers moeizaam naar boven ploeterden en sommigen zelfs af en toe moesten wandelen of de strijd staakten, dartelden de winnaar en de winnares van de Koopman Bergrun van AV Archeus relaxed de 23 meter hoge bult op.

Ibrahim Abdi Ali bewees op de Winterswijkse berg dat er duidelijke progressie zit in zijn ontwikkeling. Het talent uit Groenlo liep met een tijd van 27.29 minuut ruim een halve minuut sneller dan vorig jaar en klom daardoor op het podium van plek drie naar de hoogste tree, waarmee hij zich tot de nieuwe Winterswijkse Bergkoning mocht laten kronen. De met

Foto: tijdens de eerste beklimming moest Abdi Ali de oud-Archeusatleet Dionisio Docx nog voor zich dulden.

15 jaar veruit jongste deelnemer aan de run gaf het complete veld het nakijken. In de eerste twee rondes moest hij nog strijd voeren met Dionisio Docx, de oud-Archeus-loper die een decennium eerder de Bergrun al enkele keren won. De Angolees, die sinds kort weer in Nederland woont, traint echter nog maar een maand serieus en richt zich nu vooral op de triatlon. Docx moest het snelle tempo van Abdi Ali al snel bezuren en miste uiteindelijk ook het podium, waar de tweede en derde plek werden opgeëist door Arjan Weijenborg uit Lichtenvoorde en Vincent Maalderink uit Zutphen. “Het waren smalle paadjes naar boven, maar het ging makkelijk”, blikte Abdi Ali terug op zijn overwinning. Eind deze maand hoopt hij te gaan vlammen op de 800 en 1500 meter tijdens de Nationale C-spelen in Amsterdam.

 

Bij de dames was de dominantie van Lisa te Molder, met vier minuten voorsprong op de nummer twee, groter dan ooit. De AVA’70-atlete nam al gauw afstand van de rest van het veld en kon bij een groepje snelle mannen aanklampen. “Het ging heel lekker, ik kon een mooi tempo lopen, al moest ik na een paar snelle eerste rondes wel een beetje temporiseren. Toen kwam ik ook alleen te lopen en dan is het altijd lastig je tempo te bepalen. Maar ik kon mijn techniek, met de knieën hoog in de beklimmingen, wel goed vasthouden.” Haar 31.09 was zelfs nog iets sneller dan haar winnende tijd van vorig jaar. Te Molder heeft veel baat van het feit dat ze nu getraind wordt door topatleet en zevenvoudig Nederlands kampioen Greg van Hest. “Ik heb na de marathon van Rotterdam (3.06) een paar weken rust genomen en richt me nu op de Kramprun volgende maand in Varsseveld waar ik rond de achttien minuten hoop te lopen. Daarna verschuif ik mijn aandacht geleidelijk naar de halve marathon”.

 

De kortere omloop van de Koopman Bergrun over 3,1 km werd gewonnen door Janek Betting van LAZ Rhede en Astrid van Velden van Spurt ’88 uit Hardenberg. Bij de jeugd, die de voormalige vuilnisbelt één keer moest bedwingen, kwam Thijmen Wisselink uit Zelhem bij de jongens als eerste weer boven na 6.07 en bij de meisjes Dianthe Scherphof uit Goor in 6.53. Aan de Koopman Bergrun deden in totaal 160 lopers uit de regio en het Duitse grensgebied mee.

 

Uitslagen Koopman Bergrun 2016:

 

1,6 km jongens: 1. Thijmen Wisselink, Zelhem 6.08, 2. Carl Martens, Ilion Zoetermeer 6.42, 3. Thijs Nijman, Goor 6.51. Meisjes: 1. Dianthe Scherphof, Goor 6.53, 2. Celine Spinder, Eibergen 7.01, 3. Marit Kleinbussink, Aalten 7.17.

 

3,1 km heren: 1. Janek Betting, Rhede 10.35, 2. Joost Somsen, Eibergen 10.57, 3. Niek Nijman, Rijssen 11.30. Dames: 1. Astrid van Velden, Hardenberg 13.09, 2. Kyra Keurentjes, Zevenaar 13.55, 3. Maren de Koning 14.45.

 

7,6 km heren: 1. Ibrahim Abdi Ali, Groenlo 27.29, 2. Arjan Weijenborg, Lichtenvoorde 28.03, 3. Vincent Maalderink, Zutphen 28.15. Dames: 1. Lisa te Molder, Zieuwent 31.09, 2. Kimley Sanders, Silvolde 35.25, 3. Monika Brillert, Ellewick 36.43.

Een verslag van de Koopman Bergrun deze week vanaf dinsdag op TV Slingeland, vanaf 16.00 uur, kanaal 569 KPN

 

Volledige uitslag: zie www.uitslagen.nl

 

en: www.av-archeus.nl