eendjesvoeren

eendjesvoerenDOETINCHEM – Het Waterschap Rijn en IJssel doet een oproep aan inwoners van zijn gebied om geen brood meer te voeren aan eenden in vijvers en beken. Het brood kan zorgen voor rattenoverlast en vissterfte. “Eendjes voeren, een leuke bezigheid, maar schadelijk voor zowel de waterkwaliteit als voor de eendjes zelf”, zo schrijft het schap vandaag op zijn Facebookpagina. “Brood kan het leven van eenden aanzienlijk verkorten, doordat ze te veel en te eenzijdig voedsel krijgen. Brood zorgt daarnaast voor een toename van voedingsstoffen in het water en de toenemende ontlasting van de watervogels – en eventueel ratten die op

het eten afkomen – zorgt voor een overschot aan fosfaat in het water. Dit stimuleert de vorming van algen en kroos. Deze halen alle zuurstof uit het water, waardoor o.a. vissen sterven en er uiteindelijk een vieze groene stink vijver over blijft.”