20160513 1150481

20160513 1150481(door Jan Ruesink)

WINTERSWIJK – Het wordt een ware beproeving, maar ze hebben er veel zin in. Vanmiddag om 12.00 uur is het Winterswijkse team van Roparunners vol enthousiasme vertrokken naar Hamburg, om vandaaruit dit weekend de slopende 555 km naar Rotterdam te voltooien. De 25 leden (acht lopers, acht fietsers, verzorgers, koks, chauffeurs, arts en fysiotherapeut) van het team 100% Running Winterswijk zamelen met hun inspanning geld in voor betere levensomstandigheden van kankerpatiënten.

De Winterswijkse atleten lopen in twee teams, die elkaar om de vijf uur afwisselen in een estafetteloop. Steeds loopt er één deelnemer 2 km, die vervolgens afgelost wordt door een teamgenoot. Elke deelnemer loopt op die manier in totaal zo’n 75 km. “Iedereen loopt in zijn eigen, rustige duurlooptempo”, zegt teamcaptain Ruud Storck. ‘Voor de een kan dat 10,5 km per uur zijn, voor de ander iets boven de 11, maar gemiddeld komen we op ongeveer 11 km per uur uit.”

Het lastigste zal volgens Storck het gebrek aan slaap worden. “Zeker voor mij, want als teamcaptain wil je toch overal alert op blijven. Maar ook de anderen dutten waarschijnlijk alleen maar een beetje in. Iedereen slaapt op stapelbedden achterin een vrachtwagen.”

Zelf houdt Storck zich vooral met veel koffie wakker, maar de echte brandstof komt toch van pasta. Donderdagavond zijn er 50 grote bakken pasta voorgekookt, genoeg voor 100 maaltijden. En verder is er een camper volgestouwd met krentenbollen en voorgebakken pannenkoeken.

Het Winterswijkse Ropateam heeft ongeveer 23.000 euro binnengehaaldvoor het goede doel.

De lopers beginnen zaterdag in Hamburg en lopen via Twente naar Rotterdam. Het dichtstbij Winterswijk komen ze in Zutphen. Ze passeren de hanzestad zondagavond rond half twaalf. “We hopen natuurlijk dat daar veel Winterswijkers staan om ons door het laatste stuk heen te juichen”.

Een uitgebreide reportage van het Winterswijkse team in de Roparun is vanaf maandag te zien op TV Slingeland.