heldervarken

 

heldervarkenWINTERSWIJK-HUPPEL – Dick en Berdy Sloetjes gaan hun biologische varkens- en kippenhouderij ’t Helder in Huppel te koop zetten. Noodgedwongen,  omdat het echtpaar uit gezondheidsoverwegingen moet stoppen en er in de familie geen opvolgers zijn. “We hadden het bedrijf nog wel in tweeën willen delen, zodat wij en onze schoonzoon ieder een deel zouden kunnen voortzetten”, aldus Berdy Sloetjes, “maar aan die splitsing wil de provincie niet aan meewerken. De bank wilde wel meewerken en ook de gemeente Winterswijk wilde wel meewerken aan een wijziging van het  bestemmingsplan, maar de provincie niet en dat zou betekenen dat we minimaal vvijf jaar zouden moeten wachten op een aanpassing van het nieuw bestemmingsplan. Dat gaat te lang duren. Daarom zetten we ons bedrijf te koop en we hebben goede hoop dat daar belangstelling voor is, want biologisch vlees is nog steeds in opkomst”.

 

Eko-boerderij ’t Helder kreeg landelijke bekendheid vanwege onder meer haar HelderVarken en HelderKip. Onder meer Het Parool en Trouw schreven er lovend over en ’t Helder won ook al eens een prijs voor meest diervriendelijk bedrijf van Nederland. Het biologische vlees wordt verkocht aan onder meer horeca-zaken en slagerijen, maar kan ook via internet  besteld worden door consumenten.  De boerderij trok ook aandacht met opvallende crowdfunding-acties zoals ‘adopteer een biggetje’ en ‘adopteer een stukje grond op ‘t Helder’. Bij ’t Helder worden ook regelmatig publieksactiviteiten georganiseerd zoals biggenknuffelen, rondleidingen, wandelen langs de varkens en workshops. Ook voor het toerisme rond Winterswijk is de bio-boerderij daarom van groot belang.