villamondriaan

 

villamondriaanWINTERSWIJK – Villa Mondriaan blijft meer bezoekers trekken. In 2015 mocht het museum ongeveer 15.000 gasten verwelkomen. In 2014 waren dat er ongeveer 14.000. Directrice Anne Kremers kijkt dan ook uit naar 2016 en 2017. Vanaf vrijdag 4 maart opent het museum ook doordeweeks weer haar deuren met de tentoonstelling ‘Vee in Beeld: Piet Mondriaan en de Haagse School’. “Bezoekers mogen dat weekend voor de halve prijs Villa Mondriaan bezoeken, want Piet Mondriaan is die week jarig. De seizoensopening zal gedaan worden door Stella Bosch-Mondriaan. Zij is achternicht van Piet Mondriaan, het laatste directe familielid.”

Tijdens het feestweekend van het museum worden er lezingen, mini-colleges en optredens verzorgd. “De tentoonstelling staat in het teken van het figuratieve werk van Piet Mondriaan waarin het vee de hoofdrol speelt. Mondriaan liet zich in zijn vroege werk onder andere inspireren door de thema’s van de Haagse School, waarbinnen vee een belangrijke positie innam.”
Het museumjaar 2015 is “heel goed” geweest, aldus Anne Kremers. “De tentoonstelling ‘Mondriaan en Nolde in de Natuur’, in samenwerking met de Nolde Stiftung Seebüll, was een succes. Het trok veel Duitsers. De serie schilderijen bevatte niet alleen maar bekende hoogtepunten, maar ook nog nooit eerder vertoonde werken. Dat verraste de Nederlandse bezoekers vooral.”
Een andere mijlpaal voor Villa Mondriaan was het opzetten van het atelier op de bovenste verdieping van het gebouw. Kremers is er enthousiast over: “Het is speciaal voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs in het leven geroepen. We geven er bijvoorbeeld workshops. Dan is het erg mooi om te zien dat jongeren zich best wel voor kunst interesseren.”
“In 2014 openden we ons feestweekend met een spectaculaire lichtshow, de projectie op de Jacobskerk. We willen dit jaar weer zoiets doen. Nog spectaculairder, maar daarvoor zoeken we nog donaties.” Kremers: “Wie wat weet, mag contact met ons opnemen.”