IMG 5378

 

IMG 5378WINTERSWIJK –Topatleten uit de Achterhoek en de Duitse grensregio gaan op zondag 10 januari strijden om de hoogste plaatsen op de KroeseWeverscross van atletiekvereniging Archeus. Podiumfavorieten voor de lustrumeditie van de loop zijn onder meer Koen Vossers, Dorothé Vrieze, Lars Duistermaat, Tom Baak en Ibrahim Abdi Ali. Zij zullen de strijd met elkaar, maar vooral ook met de elementen aangaan, want de winterse crossloop over landgoed  ’t Gossink bij Winterswijk is elk jaar een echte uitdaging voor zowel wedstrijdlopers als recreanten.

 

De vijfde editie van de KroeseWeverscross is de eerste met start en finish op de nu voltooide atletiekbaan van Archeus.  Andere noviteit is dat de eindtijden nu met chips geregistreerd worden. Tot slot kunnen de deelnemers voor het eerst gebruik maken van de douches en kleedkamers in het nieuwe clubgebouw, zodat ze eerst de modder van de cross kunnen afspoelen voordat  ze aan de snert beginnen. Na de huldiging van de winnaars begint de nieuwjaarsreceptie van Archeus.

Als de cross al niet door het winterse weer een uitdaging is, dan is dat wel door het parcours met weilanden, bospaadjes, slootkanten en boomstammen.  Behalve de wedstrijdatleten verschijnen elk jaar ook veel recreanten aan de start, die hun conditie zo vlak na de feestdagen weer eens kunnen testen.

 

Topfavoriet voor de hoofdafstand, de 10 kilometer, is de winnaar van 2015, Koen Vossers van AV Hanzesport. De 26-jarige atleet uit Hengelo (G.)  won de laatste editie in 35.54 minuten, maar ook thuisloper Lars Duistermaat van AV Archeus – onlangs nog zegevierend op de Keiloop in Meddo – moet geacht worden in de buurt van die tijd te kunnen finishen.  Zijn clubgenoot Tom Baak gaat ongetwijfeld weer strijden voor een podiumplaats. Bij de dames verschijnt in ieder geval de nummer twee van vorig jaar, Dorothé Vrieze weer aan de start. De triatlete uit Zelhem heeft een sterk jaar achter de rug en vertegenwoordigde ons land op de wereldberoemde Ironman-triatlon in Hawaii.

 

Jeugdtalent Ibrahim Abdi Ali (15 jaar), vorig jaar nog winnaar van de lange jeugdcross, maakt voor het eerst zijn opwachting bij de korte cross (5 km) voor volwassenen. De uit Somalië afkomstige Grollenaar was in 2015 al goed voor een snelle 16.30 op deze afstand, al zal dat gezien het zware parcours niet zijn richttijd worden. Maar zelfs met een minuut erbij zou dat in de vorige editie nog goed zijn geweest voor de eindoverwinning. De zege ging toen naar de Duitser Stefan Ritte. Hij is er dit jaar niet bij, maar de cross trekt altijd een sterke afvaardiging van Duitse atleten, waaronder zelfs eenmaal een Duits jeugdkampioen. En mogelijk ook weer van de partij is ‘barfusslaufer’ Manfred Feige uit Vreden, die zijn voeten letterlijk blootstelt aan de modder, takken en boomstammen.

 

De KroeseWeverscross wordt op zondag 10 januari gehouden vanaf het complex van AV Archeus aan de Vredenseweg 134B in Winterswijk. De start van de jeugdloop over 1,6 km (t/m 11 jaar) is om 10.30 uur en de jeugdloop over 2,5 km (12 t/m 15 jaar) begint om 10.45 uur. De korte (5,3 km) en lange (10 km) cross voor volwassenen starten tegelijk om 11.30 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid.

 

De voor-inschrijving is geopend en sluit op 7 januari 23.59 uur. Na-inschrijven kan tot vlak voor de start. Voor alle info over deze crossloop zie www.av-archeus.nl