Sluiskes1

 

Sluiskes1WINTERSWIJK – Vanaf 18 december tot en met 19 maart houdt Museum Kunst Ende aan de Misterstraat een expositie van het werk van Willem Sluiskes (1932-2013). Sluiskes was een bewogen duizendpoot die op vele terreinen respect heeft afgedwongen. Ruim 40 jaar was hij tekenaar en technisch hoofdambtenaar in zijn geboorteplaats. Hij ontwierp verschillende scholen, waaronder de Beatrixschool, sportzaal Alma en het kantoorgebouw van de dienst gemeentewerken. Ook is hij de ontwerper van het monument voor het raadhuis waarop de namen staan van de honderden Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord door de Duitse bezetter.

Sluiskes heeft honderden tekeningen gemaakt. Een deel daarvan herinnert aan de befaamde kunstenaar Esscher. Zij laten zijn fascinatie zien voor geometrische en wiskundige patronen. Ook tekende en aquarelleerde hij veel afbeeldingen van bloemen en was hij altijd bereid zijn tekentalent aan te wenden voor het maken van kerst- of nieuwjaarskaarten of zelfs kleurplaten voor kinderen en voor logo’s en affiches van verenigingen uit de regio. Ook maakte hij cartoons en tekeningen voor de Winterswijkse Weekkrant.

 

Een andere passie van Willem Sluiters was die voor het vervaardigen van fraaie sculpturen, veelal uit hout gesneden.  Landelijke bekendheid verwierf hij met het door hem geschreven boek Tussen angsthaas en zebrapad. Op radio en tv werd ruimschoots aandacht geschonken aan het boek met ruim tweeduizend bijzondere, oneigenlijke diernamen, zoals motormuis, driftkikker en steunbeer. De alleskunner Sluiskes schreef ook meerdere toneelstukken en een hoorspel. Voor zijn kleinkinderen schreef hij een sprookjesboek dat hij natuurlijk rijkelijk illustreerde met tekeningen.

Museum KunstEnde is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur. De entree voor niet-leden bedraagt 2 euro.