Thuiszorgorganisatie TSN moet de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag bepaald. De thuiszorgorganisatie kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van gemiddeld 12,50 naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden. FNV-bestuurder Gijs van Dijk: ‘Dit is een overwinning voor de honderden thuiszorgmedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd. Maar hiermee alleen zijn de thuiszorgproblemen niet opgelost. Nu is het zaak dat staatssecretaris Van Rijn ingrijpt, stopt met bezuinigen en stevige afspraken maakt voor  de thuiszorg.’
 
De zaak tegen TSN staat niet op zich. FNV Zorg & Welzijn won eerder een zaak tegen thuiszorgorganisatie Vérian die ook de lonen van medewerkers fors verlaagde. FNV wil dat er voorgoed eind komt aan de loondump in thuiszorg. Die ontstaat doordat gemeenten veel te laag aanbesteden en geen rekening houden met de cao-lonen van de thuiszorgers. Thuiszorgorganisaties bieden daardoor zorg onder de kostprijs en halen allerlei trucs met de arbeidsvoorwaarden uit of gaan zelfs failliet. Gijs van Dijk: ‘Thuiszorgmedewerkers kunnen niet meer rondkomen als hun salaris met 30 procent wordt gekort. Het is absurd dat we elke keer via de rechter de uitbetaling van het normale loon moeten afdwingen. Het is aan Van Rijn om met een structurele oplossing en met geld te komen.’ Eerder deze week luidden wethouders van 234 gemeenten de noodklok en stuurden een brandbrief naar het kabinet, omdat de bezuinigingen op de zorg en sociale werkvoorziening zijn doorgeslagen.  Het gemeentebeleid raakt geheel ontwricht als kabinet niet ingrijpt.
 
 
De loonsverlaging en ook het massaontslag bij TSN hebben geleid tot grote woede onder de medewerkers. Ze pikken het niet dat bezuinigingen volledig worden afgewenteld op kwetsbare mensen die zorg nodig hebben en hun zorgverleners. Samen met FNV Zorg & Welzijn hebben zij maandenlang actie gevoerd tegen de bezuinigingen. In mei demonstreerden de thuiszorgers voor het hoofdkantoor van TSN, een maand later organiseerden zij de vierdaagse zorgkaravaan en gooiden zij lege portemonnees op de oprijlaan van de miljoenenvilla van de eigenaar van TSN in Blaricum. Ook demonstreerden zij met duizenden anderen voor goede zorg tijdens de grote zorgmanifestatie afgelopen september in Amsterdam.
 
Dit kabinet bezuinigt miljarden op de zorg. De gevolgen daarvan zijn voor vele kwetsbare mensen nu al pijnlijk voelbaar. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben omdat ze ouder worden, in de knel zitten als jongere, gehandicapt zijn of psychiatrische problemen hebben, krijgen niet langer de zorg die nodig is. Ook hebben tienduizenden zorgmedewerkers door het kabinetsbeleid hun baan verloren. De FNV wil dat er een eind komt aan de bezuinigingen en massaontslagen en startte in mei met de volkspetitie Red de zorg. Binnen enkele maanden tekenden ruim 800.000 mensen deze petitie. Op 12 september volgde in Amsterdam een grote demonstratie van 15.000 mensen, onder wie medewerkers van TSN, tegen de bezuinigingen op de zorg. Van Dijk: ‘Na deze demonstratie riep Van Rijn hard dat de FNV weer naar de onderhandelingstafel moet. Dat willen we wel, maar dan moet er ook iets op tafel komen te liggen waar de zorgmedewerkers en cliënten wat aan hebben. Zorg is niet een kostenpost maar een bijdrage aan een fatsoenlijke samenleving waarin de menselijke maat weer de norm moet zijn.’