Onder het motto ‘Vergroot de hoop, verklein de kanker’ vindt op initiatief van Stichting Vergroot de Hoop van 15 juni tot en met 31 augustus de nationale inzamelactie taxussnoeisel plaats. Op diverse punten in Nederland kan vers taxussnoeisel worden ingeleverd. Dit snoeisel bevat een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt. Hoveniers & Groencentrum Wenninkhof ondersteunt deze actie van harte.

Tijdens de actieperiode staat bij Wenninkhof een speciale inzamelbak op het terrein aan de Hoeninkstegge 5 in Winterswijk-Meddo waar men het taxussnoeisel kan inleveren.

Tijdens de actieperiode verzamelt het bedrijf zorgvuldig alle jonge taxusscheuten van snoeiwerkzaamheden bij particulieren en bedrijven.

Deze wordt gedoneerd aan de Stichting Vergroot de Hoop.

Bijna 200 gemeenten hebben zich bij de actie aangesloten. Ook Branchevereniging VHG, voor professionals in het groen, en begraafplaatsen doen mee aan het initiatief.

Iedereen die vers taxussnoeisel heeft, wordt opgeroepen om dit groenafval te deponeren bij Hoveniers & Groencentrum Wenninkhof.

Het gaat specifiek om de jonge scheuten van de Taxus baccata. Hierin zit de waardevolle stof baccatine die nodig is voor de productie van Taxol, een medicijn voor chemokuren. Het is belangrijk dat dit snoeisel jong en zuiver is. Alleen eenjarige scheuten, zonder vervuiling van dorre bladeren zijn geschikt.

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapiebehandeling. Voor elke ingezamelde kuub ontvangt Hoveniers & Groencentrum Wenninkhof bovendien 50 euro. Deze opbrengst zal het bedrijf doneren aan Stichting Nina in Winterswijk.
Jan Bent eigenaar van Wenninkhof: “Wij gaan enorm ons best doen om zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. Het is een sympathieke actie. Toen onze brancheorganisatie Branchevereniging VHG ons hierover informeerde, hebben we ons direct aangemeld.” Omdat wij het enorm belangrijk vinden om de strijd tegen deze vervelende ziekte (kanker) aan te gaan.

Stichting Vergroot de Hoop gaat voor het tweede jaar achtereen de strijd aan tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen voor de productie van chemokuren. Met het organiseren van deze landelijke actie hoopt de organisatie haar steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker waaraan iedereen wel iemand in zijn omgeving heeft verloren. Doelstelling vorig jaar was om genoeg taxussnoeisel te verzamelen voor 10.000 chemotherapieën. Het werden er uiteindelijk 10.270. Dat aantal hoopt de stichting dit jaar te kunnen verdubbelen. Meer dan ooit is het noodzakelijk dat er genoeg middelen komen om niet alleen het onderzoek naar genezing van kanker voort te zetten maar ook om de medicatie te kunnen produceren.