In Het Museum Kunst Ende is vanaf heden weer een nieuwe tentoonstelling. ¨De Oorlog en de Kunst¨ is de titel van de expositie die tot en met bevrijdingsdag 5 mei zal blijven. Het blijkt dat de Tweede Wereldoorlog veel kunst heeft voortgebracht in een grote variatie, van propagandaposters van de NSB tot spotprenten van Piet te Lintum na de oorlog, waarbij – uiteraard – de Duitsers op de hak werden genomen.

Maar ook heel serieus werk van Max van Dam is er te zien onder meer in de vorm van etsen en een tekening van rabbi´s, duidelijk vooruitlopend op de vervolging van de joden in de oorlog. En wat te denken van de lieflijke landschappen van Franz mund, de geheimzinnige schilder die een jaar lang in Henxel woonde? Was hij een Engels spion, zoals wel wordt gedacht? Waar is het schilderij van koningin Wilhelmina gebleven dat hij voor het nieuwe raadhuis schilderde? In 1943 werd hij weggevoerd naar Krakau en daarmee verdwijnt elk spoor…

Te zien zijn ook het laatse levensteken van Gradus Kobus uit Neuengamme (¨ich bin gesund und munter¨) en van Tante Riek, op weg naar Ravensbrück (Je je liefhebbende moeder¨).
De spotprenten zijn er te zien die een elektricien vond bij werkzaamheden op villa Gossink, die Carel Stroes maakte in 1946 bij teksten van zijn chef Bram Willink, en die in twintig fasen een overzicht bieden van de hele oorlog.

Ook kijkt men verbaasd op van de boeken van de schrijfster Johanna Reiss, die haar jeugd in Winterswijk en haar onderduikperiode in Usselo beschrijft. Haar boeken verschenen eerst in het Engels, en werden daarna in tal van talen vertaald, onder meer in het Nederlands en het Duits. Het bekendste is wel De Schuilplaats, je zou kunnen zeggen ¨de Winterswijkse Anne Frank¨. Vooral in Duitsland zijn er honderdduizenden van gedrukt; nog deze maand verschijnt een geheel nieuwe vertaling als DTV-pocket onder de titel ¨Und im Fenster der Himmel¨.

De tentoonstelling ¨De oorlog en de kunst¨ bevat veel bekends, maar vooral ook veel onverwachte kijkjes op de Tweede Wereldoorlog, die nu 70 jaar geleden eindigde.
Het Museum Kunst Ende is geopend op woendsdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur.