Na een succesvolle eerste reeks kunstgeschiedenislessen over Piet Mondriaan en zijn tijdgenoten, biedt Villa Mondriaan in de eerste helft van 2015 een drietal cursussen aan.

De cursussen worden gegeven door Maria Driessen, oprichtster van kunstgeschiedenisinstituut Mariedusart (www.mariedusart.nl). Haar stijl van lesgeven is persoonlijk en enthousiasmerend, en de cursussen zijn zowel voor beginners als gevorderden interessant. 

Februari – Amerikaanse kunst uit de jaren zestig: Minimal Art, Conceptual Art en Land Art

De Amerikaanse kunst van na de Tweede Wereldoorlog wordt gekenmerkt door drie stromingen, minimal art, conceptual art en land art. Tijdens deze driedelige cursus staat elke keer één van deze stromingen centraal. Bekende kunstenaars als Frank Stella, Marcel Duchamp en Christo komen in de cursus voorbij. Als afsluiting staat een bezoek aan de tentoonstelling Sufficient Force in het Kröller-Müllermuseum gepland. Veel van de tijdens de cursus aan bod gekomen werken zullen daar te zien zijn.

Data: dinsdag 3 februari, 10 februari en 17 februari van 14.00 tot 16.00 uur
Excursie: zaterdag 21 of zondag 22 februari
Prijs: €75,- (excl. excursiekosten)

April/Mei – Duits Expressionisme

Het expressionisme van de Duitse kunstenaarsvereniging Die Brücke neemt een bijzondere plaats in binnen de Europese kunstgeschiedenis. In deze vijfdelige cursus krijgt u inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van deze groepering. Daarnaast zal ook het werk van onder meer Van Gogh, Gaugin en Matisse aan bod komen. Zij waren belangrijke inspiratiebronnen voor de kunstenaars van Die Brücke, waarvan Ernst Ludwig Kirchner en Karl Schmidt-Rottluff de bekendste vertegenwoordigers zijn. Ook Emil Nolde was nauw bij de groep betrokken. Het feit dat deze cursus samenvalt met de opening van de nieuwe tentoonstelling in Villa Mondriaan, ‘Mondriaan en Nolde in de natuur’, is dan ook geen toeval. Na afloop van de cursus staat een excursie naar het Kröller-Müllermuseum gepland, waar op dat moment de tentoonstelling Van Gogh & Co, dwars door de collectie te zien is. 

Data: dinsdagavond 7 april, 14 april, 21 april, 5 mei en 12 mei van 19.30 tot 21.30 uur
Excursie: zaterdag 9 mei
Prijs: €95,- (excl. excursiekosten)
Juni – Kunstwijs op reis

Vlak voor de vakantieperiode bieden wij u een stoomcursus Europese kunstgeschiedenis aan. Alle culturele trekpleisters worden besproken, van het Colosseum in Rome tot de Eiffeltoren in Parijs. Een goede voorbereiding op de reis die gaat komen, de eindbestemming bepaalt u zelf! Voor wie in de buurt blijft: tips voor leuke culturele uitjes in eigen land komen ook aan bod.

Data: dinsdagavond 26 mei, 2 juni, 9 juni, 16 juni en 23 juni van 19.30 tot 21.30 uur
Prijs: €95,-

Wilt u zich aanmelden voor één of meerdere van deze cursussen, stuur dan een mailtje naar info@villamondriaan.nl.