De koninklijke onderscheiding werd door burgemeester Thijs van Beem uitgereikt op de feestavond ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van corsoclub De Bloemwal in theater Astoria aan de Wooldseweg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim Lobeek richtte in 1979 corsoclub Bloemwal op en is daar nog steeds actief als vrijwilliger. Hij helpt met het ontwerpen en het bouwen van de corsowagen, werft nieuwe leden en probeert zo veel mogelijk jeugdleden te betrekken bij de activiteiten. In 1982 was Lobeek medeoprichter van de stichting Vrienden van de Winterswijkse molens, waarvan hij sinds 2011 voorzitter is. De stichting heeft als doel het herstel en behoud van de Winterswijkse molens. Lobeek verricht allerlei hand-en-spandiensten voor de stichting.

In 1992 werd hij voorzitter van de bouwcommissie van stichting Molen De Bataaf. In die hoedanigheid begeleidde hij tot 2010 de restauratie van molen De Bataaf. Sinds 2010 begeleidt hij negen personen die de omgeving schoonhouden en fungeert hij als molenaar. Van 2001 tot 2007 was Lobeek bestuurslid van de Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk. Hij is lid en begeleider van de technische commissie en hij is verantwoordelijk voor de bouwaanvragen. Daarnaast is hij betrokken bij het beleid over beeldbepalende objecten en monumenten in de gemeente.

Wim Lobeek was de initiator en organisator van het Zandsculpturenfestival dat in de zomer van 2012 maar liefst 50.000 bezoekers trok, waaronder veel toeristen. Hij bedacht en organiseerde dit festival om geld in te zamelen voor de restauratie van molen De Bataaf. Tijdens het festival begeleidde hij de vrijwilligers en was hij verantwoordelijk voor het festivalterrein.