In Gelderland is het aantal meldingen via Meld Misdaad Anoniem (M.) over woninginbraken toegenomen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de anonieme meldlijn. Het aantal meldingen over woninginbraak steeg van 10 naar 31. Het publiek werd in opsporingsprogramma’s gevraagd informatie te delen over dit onderwerp. Ook uit de landelijke cijfers blijkt het belang van de inzet van opsporingsprogramma’s en andere media. Zo is dankzij de toenemende aandacht voor zogenaamde babbeltrucs het aantal tips over fraude met betaalpassen meer dan verdubbeld naar 139 meldingen.

In de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht (AVRO) en Dossier Gld. (Omroep Gelderland) was in april aandacht voor een inbraak in Lunteren eind vorig jaar. Mede dankzij M.-tips naar aanleiding van deze uitzendingen kon de politie twee mannen van 20 en 22 jaar uit Ede aanhouden.

Uit een analyse van de halfjaarcijfers blijkt dat 762 meldingen betrekking hadden op de provincie Gelderland. Het aantal Gelderse meldingen daalde met vier procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013.  Wel werd er meer gemeld over onder andere woninginbraken, hennepkwekerijen en milieudelicten. Landelijk ontving M. in de eerste zes maanden van dit jaar 8.100 tips (+5%).
Over de onderstaande onderwerpen werd veel gemeld met betrekking tot de provincie Gelderland.
Onderwerp                  Meldingen jan t/m jun 2014
Hennepkwekerijen    371 (+12%)
Harddrugs                   120 (-5%)
Geweld                          53 (-37%)
Diefstal                          46 (-25%)
Woninginbraak            31 (+210%)
Milieu                             21 (+110%)
*Verschil ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Volgens Diederik Greive, Hoofdofficier bij het Openbaar Ministerie, is het waardevol dat burgers informatie over misdaadzaken delen met de politie of Meld Misdaad Anoniem. "Burgers zijn steeds meer betrokken bij opsporing van daders van strafbare feiten. Meld Misdaad Anoniem krijgt veel waardevolle informatie van deze betrokken burgers. Dat is positief. Misdaden worden opgelost, onderzoeken vooruit geholpen en daders uit de anonimiteit gehaald. Het Openbaar Ministerie juicht deze burgerparticipatie en het succes van Meld Misdaad Anoniem toe!"

M. is een onafhankelijke meldlijn waar mensen anoniem informatie doorgeven. M. is dé plek waar anonimiteit gewaarborgd is. M. stuurt de meldingen door naar haar partners zoals de politie, energiebedrijven, verzekeraars en opsporingsinstanties.

Op de website van M. zijn per provincie de halfjaarcijfers gepubliceerd. Ga hiervoor naar: http://www.meldmisdaadanoniem.nl/m-actueel/