‘Ik schilderde nooit in een romantische trant; maar van begin af aan was ik altijd een realist.’ Dit zei Mondriaan in 1942 toen hij terugkeek op zijn vroege werk. Hij werd wereldberoemd met zijn geometrisch-abstracte schilderijen, maar begon ooit als realistisch kunstenaar. Zijn vroege oeuvre bestaat dan ook met name uit portretten, landschappen en stillevens. Maar hoe heeft
Piet Mondriaan zich het vak van kunstenaar eigen gemaakt en welke ontwikkelingen
zijn er te ontdekken in zijn vroege realistische werk? Wie inspireerden hem destijds en wie inspireert hij nu?

Deze vragen vormen voor het jonge museum Villa Mondriaan de aanleiding om al na een jaar uit te breiden. Zo verrees in slechts een maand tijd een paviljoen in de museumtuin, speciaal voor jonge, deels door Mondriaan beïnvloede hedendaagse kunstenaars. Zij hadden al een plek in het museum, maar beschikken nu over een nieuwe tentoonstellingsruimte. Waar sinds de
opening in mei 2013 boven verwachting veel mensen afkwamen op o.a. het vroege werk van Mondriaan, dat te zien is in zijn tot museum omgebouwd ouderlijk huis, verbreedt Villa Mondriaan in 2014 de focus op Mondriaan met aandacht voor de meesters die Mondriaan hebben beïnvloed. Onder leiding van de jongste museumdirecteur van Nederland toont het Achterhoekse museum van 16 mei tot en met 14 september niet alleen werken van Mondriaan, maar ook van zijn vader Pieter Cornelis Senior, zijn oom Frits en Jan Braet van Überfeldt, de kunstenaars die Piet Mondriaan in zijn jonge jaren hebben
beïnvloed.

 

Villa Mondriaan heeft voor deze tentoonstelling de hand weten te leggen op werken uit de collecties van samenwerkingspartner Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum en enkele privécollecties. Zo is o.a. het werk ‘Lappenbrink’ uit de collectie van het Rijksmuseum tijdelijk terug in Winterswijk, de plaats waar het gemaakt is.

In het voormalig woonhuis van de familie Mondriaan hangen kunstwerken van de drie belangrijkste leermeesters. Op de bovenverdieping van het woonhuis is een uitgelezen fotocollectie van Mondriaans leven geëxposeerd en op enkele plaatsen in het museum zijn videopresentaties te bekijken. In het paviljoen in de museumtuin is er plaats voor hedendaagse kunst van o.a. Cyril Le Van (FR) en Levi van Veluw (NL), die voor een deel zijn geïnspireerd door
het werk van Mondriaan.

Villa Mondriaan biedt een zeer complete beleving aan de bezoekers. Er is voor iedereen een gratis audiotour beschikbaar met extra achtergrondinformatie. Ook wordt binnenkort speciaal voor jongeren de Villa Mondriaan-app gelanceerd, die bezoekers in staat stelt de tentoonstelling in eigen tempo van achtergrondinformatie te voorzien. Voor de allerjongsten is er een mooie
speurtocht.

Wanneer: 16 mei tot en met 14 september 2014
Prijzen: volwassenen: € 8,- | groepen v.a. 15 pers. € 6,- | jeugd t/m 18 jaar gratis
Openingstijden: di t/m zo van 11:00u tot 17:00u | 1e en 2e Pinksterdag
geopend van 11:00u tot 17:00u