De VVD in de Tweede Kamer roept het kabinet en scholen in de grensregio’s op om MBO-studenten, naast de Engelse taal, ook de Duitse taal bij te brengen. Hiervoor pleit VVD-Tweede Kamerlid Karin Straus op de dag van de Duitse taal. Volgens haar moet Nederland ,,letterlijk en figuurlijk werk maken van de Duitse taal”.

Duitsland is veruit de belangrijkste handelspartner van Nederland. Op dit moment wordt de Duitse taal nauwelijks onderwezen op MBO-scholen. Straus wil dat daar verandering in komt: ,,Een redelijk tot goede beheersing van de Duitse taal vergroot nu eenmaal de kans op werk. Als grensregio kun je je niet alleen maar op het binnenland concentreren. Je vergroot je werkradius door de taal van het buurland te spreken. Frans is de taal van de liefde, maar Duits is de taal van de handel.”

Nederland is met nog geen 5 kilometer letterlijk op zijn smalst bij Susteren (Limburg). ,,Als ondernemer of werknemer wil je je een slag in de rondte werken en niet alleen maar naar boven en onder kunnen kijken. Met een goede beheersing van de Duitse taal valt simpelweg geld en werk te verdienen”, aldus Straus.

Straus dient vandaag een motie in die het kabinet oproept om in overleg met Duitsland te kijken hoe het belang van de Duitse taal beter onder de aandacht kan worden gebracht. Daarnaast roept ze het kabinet op om het ‘mach mit’-project* van het Goethe-instituut beter onder de aandacht te brengen bij scholen.