Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op dinsdag 6 mei 2014 een streekbezoek aan de Achterhoek. Tijdens dit streekbezoek verricht het Koninklijk paar de officiële openingshandeling van het innovatiecentrum ICER (Industrie, Cultuur, Educatie en Recreatie) op het DRU Industriepark in Ulft en het toeristische project ‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’.

ICER wordt gevestigd in een van de 7 oude fabrieksgebouwen van de voormalige DRU ijzergieterij op het DRU-Industriepark: toonbeeld van herbestemd industrieel erfgoed. ICER wordt een publieksattractie, vooral bedoeld om jongeren te interesseren voor techniek en innovatie, en is verweven met de kennis van 250 jaar ijzerhistorie. Jongeren, ondernemers, studenten, technici, uitvinders en kunstenaars gaan hier het experiment aan én maken het publiek hiervan deelgenoot in eigentijdse interactieve presentaties. Hoogtepunt wordt een eigentijds multi-mediaspektakel, dat publiek bewust maakt van de geschiedenis van Gelderland en de Achterhoekse maakindustrie.

De opening van ICER is tevens de officiële start van het toeristische project ‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’. Dit project is een initiatief van de Gelderse Bureaus voor Toerisme en Gelders Erfgoed. Met innovatieve technieken – onder andere via smartphone, websites en arrangementen – brengt ‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’ de geschiedenis van 200 cultuurhistorische plekken in Gelderland dichterbij het publiek. Binnen het project zijn verschillende startpunten. Eén van die startpunten bevindt zich in innovatiecentrum ICER. Met het programma geeft de provincie – bijzonder rijk aan (cultuur)historie – een impuls aan de Gelderse economie. Voor meer informatie: www.spannendegeschiedenis.nl

Op 6 mei wordt ICER officieel in gebruik genomen. Met het bezoek van de Koning en Koningin krijgt de opening van ICER een extra feestelijk tintje. René van Gils – voorzitter van de Stichting ICER – en burgemeester Hans Alberse van Oude IJsselstreek verwelkomen het Koninklijk paar op het DRU Industriepark waar zij de officiële openingshandeling zullen verrichten. Bovendien krijgen de Koning en Koningin tijdens een rondleiding uitleg over de mogelijkheden die ICER biedt op het gebied van onderwijs, ondernemerschap en beeldende kunst.

Burgemeester Hans Alberse: “Ik kijk er enorm naar uit om het Koninklijk paar op deze bijzondere plek in onze gemeente te ontvangen. We zijn zeer vereerd dat de Koning en de Koningin de openingshandeling voor ICER willen verrichten en daarmee het belang van de Gelderse maakindustrie onderstrepen. Begin jaren 60 bezocht Prinses Beatrix de toenmalige DRU Fabrieken. Nu, ruim 50 jaar later, mogen we op diezelfde plek wederom koninklijk bezoek ontvangen. Een hoogtepunt voor onze gemeente en ook voor onze inwoners.” De zeven Rijksmonumenten op het DRU Industriepark zijn de afgelopen jaren gerestaureerd. De DRU Cultuurfabriek, het Loonbureau, de SSP-Hal en het Beltmancomplex zijn inmiddels volop in gebruik. De badkuipenfabriek heeft ook een nieuwe bestemming gekregen en is gedeeltelijk in gebruik. Met de ingebruikname van de voormalige Afbramerij door ICER is de herontwikkeling van het DRU Industriepark, inmiddels een hotspot voor werken, wonen en recreatie,  in een ver gevorderd stadium.

Voorzitter René van Gils vult de burgemeester aan: “Op de plek waar vroeger de DRU IJzergieterij het kloppend hart van industriële bedrijvigheid vormde, is een uniek gebied ontwikkeld waar het gonst van de activiteiten. De voormalige Afbramerij heeft een nieuwe bestemming gekregen als innovatiecentrum ICER. Met ICER willen we de industrieel-technische innovatie, creativiteit en inspiratie bevorderen, etaleren, laten beleven, verspreiden en vertellen. Wij doen dat in de hoop dat de economie in de Achterhoek en de regio zich in de toekomst – net als in het verleden – duurzaam en sterk kan ontwikkelen op het gebied van de maakindustrie.”

Dit is het eerste streekbezoek van de Koning en Koningin. Tijdens het streekbezoek staan innovatie, de maakindustrie en de samenwerking tussen opleidingen en bedrijfsleven centraal. Naast een bezoek aan de gemeente Oude IJsselstreek, bezoekt het Koninklijk paar ook de gemeente Berkelland en de gemeente Oost Gelre.