Afgelopen week was het dan zo ver! Vanuit alle hoeken van de provincie kwamen ze naar Voorst voor hun Nieuwjaars- en afscheidsborrel: Leon uit Hengelo, Javier uit Winterswijk, Helena uit Arnhem, Augusto uit Doetinchem… Samen met hun gastouders en de vrijwilligers van AFS vierden de studenten het Nieuwjaar en het feit dat zij hun uitwisselingsjaar met succes hadden volbracht. Nog een paar dagen, dan is hun avontuur in Nederland voorbij en keren zij terug naar China, Brazilië, Nieuw Zeeland en Australië, vele ervaringen rijker en met een andere kijk op de wereld.

Elf maanden lang fietsten ze met een tas vol boeken achterop naar school, leerden ze pindakaas en hagelslag eten en draaiden zij mee als gastkind in een Gelderse familie. Allemaal kwamen ze van ver, nieuwsgierig naar onze cultuur en gewoonten. Nu weten ze wie Sinterklaas is, kunnen ze een beetje schaatsen en heeft zelfs de strippenkaart voor hen geen geheimen meer!

Ieder jaar weer ontvangt AFS tientallen buitenlandse jongeren in Nederland. Een schooljaar lang maken zij kennis met ons land en zijn bewoners, onze taal en onze eigenaardigheden. Zij verblijven dan bij een vrijwillig gastgezin en draaien mee in het huishouden, met precies dezelfde rechten en plichten als hun gastbroertjes en –zusjes. Ze gaan naar de Havo of het VWO, en studeren hard om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Dat is geen gemakkelijke opgave.

Stichting AFS Nederland zet zich al sinds 1947 belangeloos in voor een wereld waarin men een beter begrip en meer respect heeft voor elkaars cultuur. Dat kan op een directe manier, door gastvrijheid te bieden aan een buitenlandse scholier.

Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 60 gezinnen die voor 11 maanden vrijwillig een buitenlandse zoon of dochter in hun thuis hebben opgenomen. Zij stellen hun huizen en harten open om deze jongeren, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, een andere cultuur te bieden en ook om zelf over een andere cultuur te leren. Voor beide partijen is dit een onvergetelijke ervaring waar ze vaak blijvende contacten aan over houden!

Gelderland en Overijssel zijn voor AFS een belangrijk deel van Nederland, want ieder jaar weer plaatsen wij de veel van onze studenten in deze provincie. Ook dit jaar krijgen diverse gezinnen er een ‘extra’ zoon of dochter bij, en kun je een stukje buitenland tegenkomen in plaatsen als Wageningen, Arnhem, Lochem, Winterswijk en zelf bij een Nederlands gezin in Gronau.

Voor een aantal studenten die in maart, maar ook voor de studenten die straks in augustus naar Nederland komen, zijn wij op zoek naar een passend gastgezin. In principe gebeurt dat voor het gehele uitwisselingsjaar, maar ook gezinnen die voor kortere tijd een gastkind in huis willen nemen of zich beschikbaar willen stellen voor noodopvang, zijn van harte welkom! Wie zijn huis en hart openstelt voor een buitenlandse jongere is van harte welkom bij AFS. De organisatie, die werkt met veel vrijwilligers, regelt de reis en het verblijf en geeft u het hele uitwisselingsjaar ondersteuning als u deze nodig heeft. Wie zich aanmeldt krijgt bezoek van een persoonlijke begeleider die u er alles over kan vertellen en al uw vragen kan beantwoorden.

Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.afs.nl. Een brochure over het gastgezinschap is kosteloos aan te vragen. U kunt ons ook per telefoon bereiken: 0297-214076, of mailen: info@afs.nl. Mocht u eerst even willen praten met een Regiovrijwilliger, dan kunt u contact opnemen met Dé Hijink, 0543-840105 of 06-38215799.