Nog voor men in de gemeenteraad in stemming was gegaan over het versoepelen van het bomen kap beleid, ging het al mis op de nieuwbouw van “de Rikker fase vijf”. Bewoners aan de Vredenseweg hadden met de gemeente een afspraak gemaakt. Er zouden bomen worden gekapt, uitgezonderd twee eiken. Die konden blijven staan. Maar in hun dolle enthousiasme bleven de bouw uitvoerder met zijn houthakkers net zo lang doorgaan tot die twee ook waren geveld. Buurt bewoners hadden al gewaarschuwd dat ze moesten stoppen. Na dat de uitvoerder met de des betreffende gemeente ambtenaar had gebeld, ging het kappen weer vrolijk verder, want de bomen hadden bliksem schade.

 

Na zoveel commotie zou de SP niet de SP zijn als we niet even waren gaan kijken wat daar aan de hand was. Op het eerste moment geloof je meteen het verhaal van die bliksem schade. De overgebleven stammen waren wel erg zwart. Maar dan ontstaat wat gerede twijfel. Twee bomen tegelijk en dan ook nog die twee. Op een tekening van het project was te zien dat er ook een sloot moest komen waar de bomen hadden gestaan. De nieuwe woningen die men wil bouwen konden door de bomen ook niet genoeg zonlicht op de zonnepanelen krijgen. Een boomchirurg gaf de oplossing. Als er een spijker in een eik zit dan wordt een groot deel van de stam zwart. Hier konden we er al vier vinden die er al wel veertig jaar in hadden gezeten. Als een kettingzaag die spijkers raakt wordt het nog zwarter dan het al was.

Op een paar foto’s was te zien dat een van de eiken een lang gerekt litteken in de bast had van een bliksem inslag. De andere boom had een beschadiging die waarschijnlijk door de hijskraan van de houthakkers is gemaakt. Aan de Groenlose weg staan bomen met beschadigingen die vele malen groter zijn en die staan er al jaren zonder dat ze weg hoeven.

Aan deze bomen kap zit een luchtje. Maar de daders kunnen het nog weer goed maken door weer wat terug te planten van een meter of negen hoog. Het kost wat, maar dat moet een ander ook betalen als die maar zo wat kapt.

Rene Wevers SP Winterswijk