Staatssecretaris van Rijn bracht vandaag een bezoek aan de Achterhoek om met thuiszorgmedewerkers van Sensire in gesprek te gaan. Sensire wil 1100 thuiszorgmedewerkers ontslaan omdat de zorgorganisatie onzeker is over de toekomst. Na een goed gesprek tussen de staatssecretaris en de thuiszorgmedewerkers, was de uitkomst teleurstellend: het ontslag van de thuiszorgmedewerkers gaat nog niet van tafel. Het geld blijft en het werk blijft, dus medewerkers kunnen ook in 2014 nog in de thuiszorg werken. Van Rijn deed de toezegging dat het waarschijnlijk betekent dat een groot deel van de mensen aan het werk kan blijven. Maar onder welke voorwaarden dit dan is, blijft onduidelijk. Tevens heeft Sensire een ontslagvergunning gekregen van het UWV, waarmee Sensire op dit moment elke dag haar personeel kan ontslaan. De Sensire medewerkers hebben daarom besloten, na het vertrek van van Rijn, om voor de deur van het Sensire hoofdkantoor in Varsseveld een klein kantoor te runnen tot volgende week. Vanuit dit kantoor gaan zij een grotere actie volgende week maandag 2 september voorbereiden. Met deze actie willen zij bereiken dat er eindelijk een eind komt aan de onzekerheid waarin deze medewerkers, en ook hun duizenden cliënten, al maanden zitten.

 

Het komend jaar blijft het budget voor de thuiszorg nagenoeg gelijk; het geld en werk blijven dus. De gemeenten kunnen daarom prima in hun aanbestedingsvoorwaarden opnemen dat personeel door een eventuele nieuwe aanbieder overgenomen moet worden, met behoud van rechten. De vraag waarom de Achterhoekse gemeenten dit niet doen, werd vandaag niet beantwoord. Sensire hoeft haar medewerkers niet te ontslaan, maar moet zich er ook voor inspannen dat de medewerkers over worden genomen als Sensire stopt met de thuiszorg activiteiten. Alleen op deze manier komt er een eind aan de onzekerheid waarin 1100 thuiszorgmedewerkers en hun cliënten nu zitten.

De thuiszorgmedewerkers waren blij met het bezoek van staatssecretaris van Rijn en hebben hem het grote belang van hun werk voor de samenleving op het hart gedrukt.