Het zal je maar gebeuren: je ligt in een Nederlands ziekenhuis en dan moet je voor een dotterbehandeling naar de Duitse stad Bocholt. Dit overkwam enkele weken geleden een patiënt van afdeling C1 van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Hij was de eerste patiënt die voor deze behandeling door Cardioloog Hofstra van het SKB naar het St.Agnes-Hospital in Bocholt werd gestuurd. Het SKB heeft sinds kort een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van spoeddotterbehandelingen met het Duitse ziekenhuis. Dat hij de eerste patiënt was en daardoor de primeur had, vond hij wel heel speciaal. Na terugkeer uit Bocholt, vertelt hij daarom graag wat over zijn belevenissen in het Duitse ziekenhuis.

 

“Ik werd met de ambulance naar het St. Agnes-Hospital gebracht. Aldaar ervoer ik de verzorging en de behandeling door de artsen en verpleegkundigen als bijzonder prettig.” aldus de patiënt, die om privacyredenen liever anoniem wil blijven. Hij vervolgt:“Wat mij na de dotterbehandeling opviel, was dat ik  meteen een voorverwarmde deken over mij heen gelegd kreeg. Omdat je daar tenslotte wel bijna in je blootje ligt, heb ik deze deken letterlijk als een 'warme deken' ervaren. Wat daarnaast erg plezierig was, was het feit dat zaken zoals een telefoonkaart en dergelijke gratis voor mij beschikbaar waren. Ook kreeg ik plaats van een kopje koffie, een hele kan!”

De Nederlands – Duitse samenwerking heeft dus een tevreden patiënt opgeleverd. En naast de goede faciliteiten roemt de patiënt de sfeer in het ziekenhuis. “Op donderdagmiddag, de dag na de behandeling, kreeg ik bij de warme maaltijd oranje servetten en op de gehaktbal zaten twee Nederlandse vlaggetjes geprikt. Achteraf bedenk ik me dat het wel erg veel op Hollandse kost leek met Schnibbelbohneneintopf (snijbonenstamppot) en echte Nederlandse vla. Luxe was ook het ontbijt met Kaiserbrötchen!” aldus de patiënt.  

Op de vraag waar de patiënt iemand heen zou sturen voor een dotterbehandeling, antwoordt deze spontaan: “Via het SKB naar Bocholt natuurlijk, een hele mooie samenwerking.”

De samenwerking tussen het Duitse en Nederlandse ziekenhuis is mede mogelijk gemaakt door de regio Achterhoek en de provincie Gelderland.