Op 18 juni 1888 werd door de heren Weiler, Elzas, Kan en Gans een gevelsteen gemetseld in de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk. Een jaar later de synagoge in gebruik genomen. Die steen zit er na 125 jaar nog steeds. Dat jubileum is zondag 21 juni herdacht.

De joodse geschiedenis van Winterswijk gaat verder terug dan 1888, halverwege de 17e eeuw is er al sprake van joodse Winterswijkers. Het is geen grote gemeenschap, maar halverwege de 19e eeuw groot genoeg om een eigen sjoel te bouwen. Die stond in wat nu de Jonenstraat is, maar was in 1886 te klein voor de groeiende joodse gemeente. Mede dankzij een loterij wordt er geld gespaard voor de nieuwbouw. Ook worden er aandelen uitgegeven.
De nieuwe synagoge wordt ontworpen door de bekende Winterswijkse architect Hans van der Schaaf. De bouw wordt in het voorjaar van 1888 aanbesteed, de sjoel in augustus 1889 officieel ingewijd.

Conditie en zorgen
125 jaar na die eerste steen staat de synagoge nog steeds recht overeind. Het gebouw verkeert in een goede conditie, maar er zijn zorgen over de toekomst. De joodse gemeente Winterswijk telt slechts een handvol leden, er zijn slechts af en toe diensten.
In januari 2012 is de Mr. F.W. Voorink Stichting opgericht. De naamgever is Willem Voorink, die twintig jaar voorzitter van de joodse gemeente is geweest. Zijn inzet voor de kleine gemeenschap was groot, het onderhouden van de synagoge zag hij als een belangrijke taak. De stichting met zijn naam heeft als doel de instandhouding van de synagoge en het organiseren van activiteiten om dat doel te bevorderen. Het 125-jarig bestaan van de synagoge wordt aangegrepen om dit voorjaar naar buiten te treden.

De Voorink Stichting treedt naar buiten om de steun voor de instandhouding te verbreden. Er zijn al verschillende initiatieven. Het bestuur werkt aan een activiteitenprogramma met bijvoorbeeld lezingen. Er is een groep geformeerd (met onder andere enkele buurtbewoners) die enkele keren per jaar de tuin verzorgd. Het stichtingsbestuur zorgt ook voor het onderhoud van synagoge, badhuis en de naastgelegen begraafplaats.

De Mr. F.W. Voorink Stichting kan alle hulp gebruiken. Die roep om hulp werd in 2011 gehoord door de organisatoren van de zomerse Fietsvierdaagse van de Protestantse Gemeente Winterswijk. Hun antwoord: zij schonken 2000 euro!
Word donateur en help daarmee om dit erfgoed langdurig voor Winterswijk te behouden. Kijk voor meer informatie op www.synagogewinterswijk.nl.