De brandweer adviseert om voorlopig niet te stoken in woningen die bedekt zijn met rieten daken. Afgelopen week woedden er in de regio Noord- en Oost-Gelderland meerdere branden in rieten kappen van woningen. De branden worden vaak veroorzaakt door volle vonkenvangers op schoorstenen in combinatie met de oostelijke wind die momenteel waait.

Op verschillende plaatsen in de regio werd de brandweer ingezet om branden in rieten daken van woningen te blussen. Het einde van het stookseizoen nadert. Veel rookkanalen zijn nog niet geveegd en de vonkenvangers op schoorstenen zitten nog vol met brandresten. Door de harde wind is de kans groot dat hete brandresten op rieten daken waaien. Daarnaast komt de wind uit het oosten van het land, waardoor deze droger is. Deze wind zorgt dus voor een snellere droging van rieten daken. Zolang er sprake is van een oostelijke wind en er geen neerslag valt, adviseert de brandweer om de open haard of houtkachel niet te gebruiken.