Op zaterdag 2 maart 2013 organiseert atletiekvereniging Archeus voor de 25e keer de Engelse mijlenloop van Winterswijk. Vanaf de eerste week van januari is de voorinschrijving al weer geopend.

 

Ook voor de beginnende hardloper is er, tijdens deze jubileumeditie weer een afstand van 3mijl(4.8km), zodat zij de uitdaging aan kunnen gaan.
Net als vorig jaar kan Archeus gebruik maken van de kleedruimtes en de kantine van hockeyvereniging Avanti aan de Jaspersweg.

De wedstrijden over de diverse afstanden zijn geschikt voor zowel trimmers als wedstrijdlopers. Het parcours, dat voornamelijk bestaat uit verharde wegen en paden, loopt door het prachtige buitengebied van Winterswijk.

Programma 25e Engelse mijlenloop 2013:
13.15 uur: 0,5 mijl Rabo kids run (0,8 km)
13.30 uur: 1 mijl Rabo kids run (1,6 km)
14.00 uur: 3, 5 en 10 mijl prestatieloop ( 4.8, 8 en 16.1 km)

Inschrijven voor de Engelse mijlenloop kan via de site www.av-archeus.nl tot en met woensdag 27 februari of tot een kwartier voor aanvang van de wedstrijd in de kantine van hockeyvereniging Avanti aan de Jaspersweg. Hier kan tevens gebruik worden gemaakt van douche- en kleedgelegenheid. Gelegenheid tot parkeren is er achter het overdekt
zwembad “Jaspers”.
Start en finish zijn aan de Groenloseweg op loopafstand van kleedruimtes en inschrijving.

Meer informatie is te vinden op www.av-archeus.nl. Op de site zullen ook de uitslagen worden gepubliceerd.
 

 

Mijlenloop trekt al kwart eeuw grote namen

Het snelst op en neer van Winterswijk naar Groenlo lopen. Dat was 25 jaar geleden de uitdaging die de aanleiding vormde voor de eerste Engelse Mijlenloop van de toenmalige Duursport Vereniging Archeus en Lopersvereniging Groenlo.  De afstand van twee maal acht kilometer kwam uit op precies tien Engelse mijlen, in de atletiekwereld een klassieke wedstrijdafstand.  De Achterhoekse voorjaarsklassieker sloeg direct aan en wordt op zaterdag 2 maart inmiddels voor de 25e keer gelopen. De huidige organiserende vereniging , Atletiekvereniging Archeus, heeft de wedstrijd een aantal jaren geleden wel aantrekkelijker gemaakt door het parcours meer richting Meddo te verleggen.

In de eerste jaren trok de Mijlenloop regionale en landelijke toppers en met enige regelmaat ook buitenlandse deelnemers.  Cees Kraayeveld, Fred Sluys, de gebroeders Jos en Guido Sasse en Jan Klein Douwel waren bij de heren grote namen uit de beginjaren en bij de dames was nationaal kampioen Anne van Schuppen de meest prominente deelnemer. De Britse militair John Lennon was ooit de snelste buitenlander.

De snelste Winterswijkers waren in de beginjaren Bert Ros en Marcel Ruesink , terwijl tegenwoordig met name de Archeus-lopers Lars Duistermaat en Gerben Schreurs naar podiumplekken snellen. Duistermaat was in 2011 zelfs de eerste Archeus-loper die de hoofdafstand won, in een tijd van 54.22. Afgelopen jaar werd hij tweede achter Bredanaar Erik Niemeijer.