Gerben Schreurs heeft zich zondag de sterkste getoond in de KroeseWeverscross van atletiekvereniging Archeus en voetbalvereniging Vosseveld. De 27-jarige oud-Winterswijker had aan het eind het meest over  in een ongemeen spannende strijd om de eerste plek met zijn trainingsmaatje Lars Duistermaat (26). Bij de dames ging de titel onbedreigd naar Dorothé Vrieze uit Zelhem. De korte cross werd een prooi voor David Spiro en  Nicole Hoffman. Met 214 deelnemers en een vernieuwd en uitdagender parcours was de organisatie meer dan tevreden over de 2e editie van de cross.

 

Al snel na de start van de lange cross over 10 kilometer was het duidelijk dat Schreurs en Duistermaat een eentweetje om de winst zouden gaan uitvechten. Duistermaat leek aanvankelijk het sterkst op het zware parcours, met drassige weilanden,  gladde bospaadjes en boomstammen als hindernis. Hij deelde dan ook meerdere plaagstootjes uit om Schreurs van zich af te schudden. Die kon slechts met grote moeite in het spoor blijven van zijn clubgenoot en moest flink afzien om steeds weer aan te klampen. Maar de versnellinkjes bleken Duistermaat  te veel kracht gevergd te hebben, want Schreurs bleef  in zijn kielzog en kon uiteindelijk  makkelijk de spurt naar de finish aanzetten. ‘En toen zakte het in een keer in mijn benen en kon ik niet meer reageren’, aldus Duistermaat, die vorig jaar nog zegevierde op de eerste editie van de nieuwjaarscross.  ‘Maar het was wel kicken, want het was een prachtig parcours en we hebben elkaar lekker kunnen dollen.’ Wouter Vreeman maakte er met zijn derde plaats een compleet Archeus-podium van.

Bij de dames ondervond triathlete Dorothé Vrieze van hoofdsponsor KroeseWevers geen tegenstand en zegevierde voor haar collega Geja Lindenschot uit Lochem. Mariska van den Berg van AVA ’70 uit Aalten pakte de derde plaats op de lange cross.
Op de korte cross (5 km) voerde het 16-jarige Archeus-talent David Spiro een eenzame strijd tegen de klok.  ‘Ik begin weer wat wedstrijdritme op te pakken na een tijd van maagproblemen. Ik zit nu op gemiddeld 17.30 minuut op de 5 km, dus met mijn tijd van 17.53 op dit zware parcours was ik redelijk tevreden.’  Clubgenoot Ewout ten Pas bleef eerbiedig op twee minuut achterstand, vlak voor Erwin Wamelink uit Aalten. Bij de dames pakte geen enkele Winterswijkse een podiumplek: Nicole Hoffman uit Groenlo won voor Heidi Jentink uit Lichtenvoorde en Adele Smits uit Oldenzaal.

De 1500 meter voor de jeugd werd een eclatante overwinning voor Pleun Grevers, die alle andere meisjes en zelfs jongens de baas bleef. Tweede meisje werd Janneke Gelderblom, derde Annelot Posthumus. Snelste jongen werd Lenn Posthumus, voor Sem Balke en Bouke Kremer.

De 3000 meter leverde de enige buitenlandse winnaar op: Gerrit Pfeiffer uit Borken, voor Jerrel Balke en Marc Helmink. Bij de meisjes won Margot Putto van Archeus voor clubgenote Nienke Wijenberg.
Uitslagen KroeseWeverscross:

10 km heren:  1. Gerben Schreurs, Enschede 35.07, 2. Lars Duistermaat, Winterswijk 35.17, 3. Wouter Vreemann 38.00. Dames: 1. Dorothé Vrieze, Zelhem 42.42, 2. Geja Lindenschot, Lochem  49.00, 3. Mariska van den Berg, Aalten 52.00.

5 km heren: 1. David Spiro, Winterswijk 17.53, 2. Ewout ten Pas, Winterswijk 19.48, 3. Erwin Wamelink, Aalten 19.51. Dames: 1, Nicole Hoffman, Groenlo 21.15, 2. Heidi Jentink, Lichtenvoorde 22.33, 3. Adele Smits, Oldenzaal 24.01.

3 km jongens: 1. Gerrit Pfeiffer, Borken 11.22, 2. Jerrel Balke, Aalten 11.28, 3. Marc Helmink, Meddo 11.33. Meisjes:1. Margot Putto, Winterswijk 12.36, 2. Nienke Wijenberg, Winterswijk 12.53.

1,5 km jongens: 1. Lenn Posthumus, Aalten 6.05, 2. Sem Balke, Aalten 6.19, 3. Bouke Kremer, Winterswijk 6.19. Meisjes: 1. Pleun Grevers, Winterswijk 6.04, 2. Janneke Gelderblom, Aalten 6.20, 3. Annelot Posthumus, Aalten 6.55.