Het woord pieneköttel  (een zuinig persoon) uit Winterswijk is verkozen tot Het mooiste dialectwoord van 2012. Dat is zojuist bekend gemaakt uit in de uitzending van het NCRV-programma Plein 5 op Radio 5 Nostalgia. In de finale ‘streden’ de drie woorden pieneköttel, lyyeshearhönne (lieveheersbeestje – dialect van Hindeloopen) en sókkerkäörkes (muisjes (van een beschuitje) – dialect van Venlo). Het woord pieneköttel was aangedragen door Wim ten Damme uit Winterswijk.

 

Uit het juryrapport: “De jury was verrast door hoeveel enthousiasme dialectwoorden nog steeds kunnen opwekken. Tientallen woorden werden ingestuurd en in een week tijd hebben vervolgens duizenden mensen gestemd op een door de jury gemaakte top tien. Samen laten die woorden ook nog eens zien wat het dialect allemaal kan: licht spotten, belangrijke gebeurtenissen zoals geboortes benoemen, en praten over het grote en het hele kleine. In de uiteindelijke keuze heeft de jury zich laten leiden door de klank en door de betekenis. Wij hebben gekozen voor het woord dat niet alleen prettig is om uit te spreken, en dat in een veel groter gebied gebruikt wordt dan alleen in de plaats waar het wordt uitgesproken, maar vooral een woord dat een aanwinst kan zijn voor het hele Nederlandse taalgebied.”

 

De afgelopen maanden hebben luisteraars van Plein 5 dialectwoorden uit hun regio ingestuurd. Uit deze woorden heeft de jury er tien geselecteerd die kans maken op de titel Het mooiste dialectwoord van 2012. Uit de Top-3 heeft de jury, bestaande uit taalkundige Marc van Oostendorp (juryvoorzitter), de Groningse zangeres Wia Buze, actrice Carry Tefsen, de Limburgse zangeres Beppie Kraft en oud-schaatser Erik Hulzebosch, Het mooiste dialectwoord van 2012 gekozen.