Het NCRV-radioprogramma Plein 5 organiseert eind dit jaar de verkiezing van Het mooiste dialectwoord van 2012 en Pieneköttel uit Winterswijk maakt samen met negen andere woorden kans op de titel Het mooiste dialectwoord van 2012. Bepaal wat de Top 3 wordt en stem via www.plein5.ncrv.nl. Dit kan tot en met donderdag 13 december 12.00 uur.

 

De afgelopen maanden hebben luisteraars van Plein 5 dialectwoorden uit hun regio ingestuurd. Uit deze woorden heeft de jury er tien geselecteerd die kans maken op de titel Het mooiste dialectwoord van 2012. Uit de Top 3 kiest de jury, bestaande uit taalkundige Marc van Oostendorp (juryvoorzitter), de Groningse zangeres Wia Buze, actrice Carry Tefsen, de Limburgse zangeres Beppie Kraft en oud-schaatser Erik Hulzebosch, Het mooiste dialectwoord van 2012 dat in een feestelijke uitzending op maandag 17 december bekend wordt gemaakt.

Woord
Regio
Betekenis

Weindvaanger
Veenendaal
Lange heren onderbroek

Kammezäölke
Oostelijke mijnstreek
Gilet

Pieneköttel
Winterswijk
Zuinig persoon

Kroetje
Eindhoven
Kapje van het brood

Kuierdroad
Ootmarsum
Telefoon

Sjuutsjrobstersslokkie
Bunschoten-Spakenburg
Borreltje voor de schoonmaaksters het dek van een schuit schoonmaakten.

Kloamen
Walcheren/Arnemuiden
Gluren vanachter de gordijnen

Lyveshearhönne
Hindeloopen
Lieveheersbeestje

Sókkerkäörkes
Venlo
Muisjes (van een beschuitje)

Huiterdewuiter
Texel
Opvallend, groot, onpraktisch ding.