Chefkok Nel Schellekens van Gasterij De Gulle Waard uit Winterswijk is een van de geselecteerde top chefs die namens de regio Oost Nederland deelneemt aan het nieuwe SBS6 programma Menu van Oranje. Zij vertegenwoordigt de provincie Gelderland en neemt het op tegen Peter Postma van restaurant Kaatje bij de Sluis uit Blokzijl (Overijssel). Vanaf 22 oktober presenteert Bridget Maasland dit verrassende en inspirerende programma, waarbij iedere aflevering een andere regio in Nederland centraal staat.

Twee top chefs uit dezelfde streek nemen het tegen elkaar op om het mooiste drie gangen menu te creëren. Zij nemen de kijker mee naar hun eigen regio en laten vol trots zien wat voor moois daar graast, groeit en bloeit. Met deze producten gaan ze uiteindelijk aan de slag om een bijzonder menu te koken. Alle gerechten worden beoordeeld door een vakkundige jury die bestaat uit 3 vooraanstaande, culinaire kenners. Aan hen de schone taak om het ultieme ‘Menu van Oranje’ samen te stellen. Welke chefs als winnaar uit de bus komen en een banket mogen bereiden voor 100 bijzondere initiatiefnemers van het Oranje Fonds, is de komende 6 weken iedere maandag om 21.30 uur te zien bij SBS6.

 

In Menu van Oranje wordt ons land verdeeld in 6 regio’s (Noord, Noord-West, Oost, Midden, Zuid en Zuid-West). In 6 voorrondes koken 12 chefs (iedere keer 2 chefs uit dezelfde regio) tegen elkaar. De chefs nemen de kijker mee naar lokale boeren, kwekers, fokkers en vakmensen die met enthousiasme en vol passie de puurste Hollandse producten maken. De jury proeft de gerechten zonder te weten welke chefs er in de keuken staan, wat de nodige speculaties en verrassingen oplevert. Vervolgens kiezen zij het menu waarin al dat moois van Hollandse bodem het beste tot zijn recht komt. Deze chef gaat door en vertegenwoordigt zijn of haar regio in de finale, terwijl het avontuur voor de ander hier eindigt. De 6 chefs die doorgaan naar de finale bereiden nogmaals hun menu. De jury kiest uiteindelijk het beste voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht en de winnende chefs hebben de ultieme eer om te koken voor het Oranje Fonds. Het kan zo zijn dat er meerdere gerechten van 1 chef worden gekozen.

 

Jury

Alle gerechten worden beoordeeld door een uiterst vakkundige jury die bestaat uit Edwin Vinke (twee sterrenchef en eigenaar van restaurant De Kromme Watergang), Peter Klosse (eigenaar van sterrenrestaurant De Echoput en de enige smaakprofessor ter wereld) en Janneke Vreugdenhil (culinair journalist en schrijfster van diverse kookboeken).

 

Het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied in Nederland. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn sinds de oprichting in 2002 het beschermpaar. Het fonds steunt per jaar zo’n 7000 sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Alle projecten die het Oranje Fonds steunt, richten zich op het versterken van sociale cohesie in buurten en tussen groepen mensen. Vaak zijn het heel gedreven, nog jonge mensen die creatieve projecten opzetten die een oplossing te bieden voor sociale problemen. Het Oranje Fonds steunt hen bij de groei en ontwikkeling. Honderd van deze passievolle pioniers zitten aan tafel tijdens het Menu van Oranje. Zo worden passie voor eten en smaak gecombineerd met de passie voor mensen.

 

Informatie, uitleg, achtergronden en deelnemers www.sbs6.nl/programmas/menu-van-oranje