De eerste maïskneuser is alweer gesignaleerd en landbouwers en loonwerkers zullen de komende tijd volop in actie zijn om de maïs van het land te halen. De politie doet een beroep op hen, maar ook op de overige weggebruikers om extra aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid. Om die reden zal de politie extra toezicht houden tijdens de maïscampagne. Het gaat daarbij vooral om de verlichtingseisen en de belading van de voertuigen die met de maïsoogst bezig zijn. Ook achtergebleven modder op de rijbaan kan tot onveilige situaties leiden. 

 

De maïsoogst komt er weer aan. Dagelijks rijden de tonnen wegende landbouwvoertuigen met hun lading van het land naar de plaats van inkuilen. Deze enorme voertuigen moeten over de soms smalle wegen in het buitengebied en dienen dan ook, zeker in het donker, goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer. De politie hoopt dat ondernemers bij het lezen van dit bericht de verlichting van hun voertuigen nog eens extra controleren.

 

Verontreinigd wegdek

In sommige gevallen wordt het wegdek verontreinigd met modder, zand en afvallende maïs. Voeg hierbij nog herfstregens, vallend blad en vroeg invallende duisternis aan toe en de toestand van het wegdek verandert in een glijbaan.

 

Gevaar en toezicht

Deze verontreinigingen kunnen verkeersgevaarlijke situaties opleveren voor het overige verkeer. Om dit te voorkomen gaat de politie regelmatig in het buitengebied controleren. Afhankelijk van de aangetroffen situatie (niet of wel verkeersgevaarlijk) treedt de politie zo nodig waarschuwend of verbaliserend op. Ook hierbij verwacht zij dat de ondernemer zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van de verkeersveiligheid oppakt. Zoals aangegeven wordt er ook op de technische aspecten (verlichting, belading) van de voertuigen gelet. Tot slot doet de politie een beroep op alle weggebruikers om in de periode van de maïscampagne rekening met elkaar te houden. Pas de snelheid en het rijgedrag aan naar de omstandigheden.