Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest – Proef Lichtenvoorde.   Wie nog niet overtuigd is, kan het zondag 7 oktober zelf ondervinden op de Markt. Het belooft een culinair spektakel te waar iedereen de vingers bij zal aflikken.

 

Op de Markt en in de omliggende straten laten de plaatselijke horecaondernemers zich van hun beste kant zien. Bezoekers van dit evenement krijgen de lekkerste culinaire hoogstandjes voorgeschoteld en dat voor een prijs van maximaal zes euro per gerecht. De gerechten worden live bereid en op bijzondere wijze gepresenteerd  Door Willem te Molder van boh foi toch.  Om al dat lekkers weg te spoelen is er onder meer het gerstenat dat de dag ervoor centraal staat tijdens het Festival der Speciale Bieren.

In de grote tent op de Markt zullen medewerkers van de restaurants De Leeuw, De Kiezel, 't Zwaantje, Hogenkamp en ijssalon delicious Doppen alles uit de kast halen om al uw zintuigen te prikkelen. Waar vorig jaar de tent een luxe en chique uitstraling had, is dit jaar gekozen voor een meer laagdrempelige en informele sfeer. "Onder meer door het plaatsen van statafels proberen we dit te bereiken", legt Jansen uit.

Niet alleen in de tent worden de lekkerste gerechten voor u bereid; ook drank- en spijslokaal Markant, Grand Café Markt 5 en Bar Bodega Brul doen mee aan Proef Lichtenvoorde. De horecagelegenheden hebben een vaste stek aan de Markt en zullen u daarom graag onder hun luifel begroeten. Teven zullen slagerij Gosselink en Trendy Bloemen deelnemen aan het evenement. St. Switbertus en St. Caecillia zullen bijdragen aan de sfeer door voor de muzikale omlijsting te zorgen.

Uiteraard zal ook bakkerij Oude Wesselink zelf niet ontbreken. Hugo Jansen: "We werken veel met tarwe die we zelf hier in de buurt verbouwen. Daarvan maken we het Achterhoeker brood en ook onder de naam Puur verkopen we onze eigen exclusieve producten." Op zondag 7 oktober installeert Jansen een takkenbosoven om echt ouderwetse lekkernijen te bakken.

Oogstfeest

De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat deze zondag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij vorig jaar voor het eerst in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, ook dat is op zondag 7 oktober allemaal te zien.

Het evenement Oogstdag – Proef Lichtenvoorde is zondag 7 oktober tussen 13.00 en 20.00 uur te bezoeken.