Foto: Provincie Gelderland

Doetinchem – Met succes is een innovatieve methode getest om PFAS-verontreinigde klei om te zetten in schone bakstenen. Het bedrijf Claybens voerde de pilot uit in samenwerking met onder andere provincie Gelderland en de gemeente Doetinchem. De uitkomst biedt een duurzaam alternatief voor het storten van vervuilde grond: lokaal, circulair en veilig.

De vervuiling ontstond op een bedrijventerrein in Doetinchem, waar 1320 lekkende vaten met blusschuim PFAS in de kleigrond brachten. Overheden en bedrijfsleven sloegen de handen ineen om een oplossing te vinden. Gelders gedeputeerde Ans Mol: “We hebben succesvol geïnvesteerd in innovatie. Nu is het tijd om deze methode te borgen en breder toe te passen.”

Foto: Provincie Gelderland

De technologie achter de pilot is het resultaat van vier jaar ontwikkeling. Claybens begon in het laboratorium en schaalde de aanpak geleidelijk op. In 2024 startte de eerste industriële test met PFAS-klei uit Doetinchem. Door de langdurig hoge temperaturen in het bakproces, meer dan 1000 graden Celsius, breekt PFAS volledig af. Onafhankelijke tests bevestigen: de stenen bevatten geen PFAS meer zijn veilig voor gebruik in de bouw en voldoen aan alle kwaliteitsnormen.

Daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen: de PFAS-vervuiling wordt opgeruimd én er ontstaat een bruikbaar product. De bakstenen zijn niet alleen schoon, maar ook direct inzetbaar in de bouw. Het proces biedt zo een dubbele winst: minder schadelijk afval én een bijdrage aan de grote vraag naar duurzame bouwmaterialen. Tijdens de pilot zijn er 50.000 bakstenen gebakken. De bakstenen zullen worden toegepast in een bouwproject in Doetinchem, dichtbij waar de klei vandaan kwam.

Foto: Provincie Gelderland

Het project kwam tot stand door samenwerking. Gemeente Doetinchem leverde de vervuilde klei. Wethouder Milieu & omgeving Ingrid Lambregts: “Deze pilot laat zien dat zelfs ernstig vervuilde grond niet weggegooid hoeft te worden, maar een tweede leven kan krijgen. Als gemeente zijn we trots dat dit juist hier is gelukt.” Vervolgens vonden verschillende bedrijven elkaar. Claybens ontwikkelde de technologie en leidde het proces. Emy Bensdorp, namens Claybens: “De betrokken partijen werkten in de keramische industrie óf met PFAS, maar niet met allebei. Claybens kon die brug bouwen”. Delgromij maakte de kleimengsels en Caprice produceerde 50.000 bakstenen. Provincie Gelderland en het ministerie                                                                               van Infrastructuur en Waterstaat financierden de pilot. De provincie hielp ook om                                                                             alles binnen de wet- en regelgeving te laten verlopen.

De pilot bewijst dat deze methode technisch haalbaar, veilig én economisch interessant is. Claybens gaat verder met de (spoedige) doorontwikkeling van de techniek en zet in op opschaling.

Bekijk HIER meer