Op zondag 4 mei namen kinderen uit Winterswijk deel aan de Nationale Kinderherdenking bij het oorlogsmonument Madurodam. Dit indrukwekkende evenement stond in het teken van vrijheid en verbinding en bracht honderden kinderen uit heel Nederland samen. De reis werd mogelijk gemaakt door de Winterswijkse Uitdaging (WUh) in samenwerking met de Haagse Uitdaging.

Madurodam is niet alleen een miniatuurstad, maar ook een levend oorlogsmonument ter nagedachtenis aan oorlogsheld George Maduro. Hier stonden de kinderen stil bij oorlog en vrede aan de hand van persoonlijke verhalen, muziek en een gezamenlijke twee minuten stilte. De combinatie van geschiedenis, beleving en ontmoeting maakte diepe indruk op de Winterswijkse groep, bestaande uit leerlingen uit groep 7 en 8 van diverse basisscholen.

Met deze reis wil de WUh laten zien dat herdenken een gedeelde verantwoordelijkheid is voor jong en oud. Door jongeren actief te betrekken bij thema’s als vrijheid en samenleven, helpt de organisatie generaties met elkaar te verbinden en het bewustzijn rondom herdenken te versterken.

De samenwerking met de Haagse Uitdaging benadrukt bovendien het landelijke netwerk waarin de Winterswijkse Uitdaging actief is. Samen zoeken de Uitdagingen naar kansen om maatschappelijke initiatieven te versterken, ook buiten de eigen regio.

De kinderen keerden niet alleen terug met bijzondere herinneringen, maar ook met een nieuw besef van het belang van herdenken—nu en in de toekomst.