Winterswijk – Het college van B&W heeft het nieuwe beleidsplan ‘Armoedevrij Winterswijk 2040’ goedgekeurd. Dit plan is een belangrijke stap richting een samenleving waarin armoede wordt voorkomen en bestreden. Het doel is dat in 2040 niemand in Winterswijk nog in armoede leeft.
Armoede en schulden maken het moeilijk voor mensen om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. De gemeente Winterswijk wil dit veranderen, samen met maatschappelijke organisaties. “Door problemen vroeg te signaleren en mensen tijdig te helpen, willen we inwoners meer financiële rust en zekerheid bieden,” zegt wethouder Schepers-Janssen. Er is extra aandacht voor jongeren, bijvoorbeeld via geldlessen op school en uitbreiding van kindregelingen.
Naar aanleiding van een motie uit november 2023 stelt de gemeente een eenmalig bedrag van € 50.000 beschikbaar. Dit geld wordt gebruikt om het netwerk van hulporganisaties te versterken, beter in kaart te brengen waar hulp nodig is en samen met inwoners en partners een concreet uitvoeringsplan te maken.
Vier centrale doelen
Het beleidsplan sluit aan bij de bredere visie op het sociaal domein ‘Wij Winterswijk 2025–2033’. De vier hoofdpunten zijn:
- Armoede en schulden voorkomen
- Mensen perspectief bieden op een betere toekomst
- Iedereen de kans geven om mee te doen
- Betere samenwerking tussen organisaties
De aanpak richt zich niet alleen op financiële hulp, maar ook op het versterken van bestaanszekerheid en sociale samenhang. Een belangrijk onderdeel is het verhogen van de inkomensgrens voor de ‘meedoenregelingen’ naar 130% van het minimumloon. Hierdoor kunnen meer inwoners gebruikmaken van regelingen voor bijvoorbeeld sport, cultuur en school.
’ In navolging van een succesvol project in Tilburg start Winterswijk met de pilot ‘Perspectief’. In deze proef wordt de ondersteuning aan inwoners zoveel mogelijk afgestemd op hun persoonlijke situatie. Belemmeringen op meerdere leefgebieden worden tegelijkertijd aangepakt, met de focus op werk en deelname aan de samenleving. Mensen krijgen persoonlijke begeleiding om (weer) actief mee te doen in de samenleving, via betaald of onbetaald werk. Het project wordt uitgevoerd door het Sociaal Team en Fijnder. De benodigde middelen hiervoor – en voor de aangepaste meedoenregelingen – worden meegenomen in de conceptbegroting voor 2026–2029. De gemeenteraad beslist daar later over.
De gemeente onderzoekt ook hoe het armoedebeleid beter kan aansluiten bij wat er speelt in de wijken en buurtschappen. Hierbij worden organisaties, verenigingen en inwoners nauwer betrokken. Zo ontstaat er een aanpak die beter aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.