Hartfalenteam Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Landelijk en regionaal worden er voor de Nationale Hartfalenweek activiteiten georganiseerd om hartfalen meer bekendheid te geven. In het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk waren afgelopen dinsdag drie informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden. Ook wordt er op sociale media nu campagne gevoerd om jongeren te bereiken.
Door Martha Bulten
Op de drie informatiebijeenkomsten kwamen ongeveer tachtig mensen af. Eén van de sprekers was verpleegkundig specialist cardiologie Marianne de Boer: “We hadden gehoopt op iets meer opkomst, maar het was de eerste keer dat we dit organiseerden.” Omdat er op de bijeenkomsten meer ouderen afkwamen, vertelt de Boer dat het team cardiologie ook de Instagram-pagina van het SKB heeft overgenomen zodat er actief bewustwording kan worden gecreëerd om jongeren aan te bereiken.

 

“We willen meer awareness creëren, dus we willen een stukje bewustwording zodat mensen weten wat hartfalen is”, aldus De Boer. Dat er een afgebakende week is, is noodzakelijk, want er zijn veel mensen die hartfalen hebben, maar daar zelf weinig kennis over hebben en als gevolg niet weten wat de klachten zijn. Met deze week wil het SKB specifiek meer aandacht geven aan de signalen en oorzaken van hartfalen. “Eigenlijk als we nu mensen vragen, weet maar één op de vijf wat hartfalen is. Terwijl het eigenlijk wel een groeiend zorgprobleem is”, vertelt De Boer.

 

Alcohol in de Achterhoek
De Boer ziet ook een mogelijk verschil in de oorzaken in het westen en in de Achterhoek: “In het westen zie je denk ik ook wel mensen met drugs als onderliggende oorzaak van het hartfalen. Terwijl misschien in deze regio, in de Achterhoek, alcohol soms weer een grotere rol kan spelen.”

 

Volgens de Hartstichting zijn er ruim 43.000 mensen die jaarlijks de diagnose hartfalen krijgen. Iedereen kan met hartfalen te maken krijgen en dat komt bijvoorbeeld door een slecht eet- of drinkpatroon of door roken. “Met hartfalen schiet de pompfunctie van het hart te kort en daardoor krijgen ze het lichaam onvoldoende zuurstofrijk bloed”, legt De Boer uit. “Meestal is het inderdaad pech, maar we kunnen daar zelf ook wat aan doen.”
Dit bericht is in samenwerking met Regio8