Gelderland zet een volgende stap om de stikstofproblematiek te verminderen. De provincie heeft een voorbereidingsbesluit genomen voor stikstofemissie-arme stroken. De komende zes maanden worden maatregelen uitgewerkt voor deze stroken; het jaar daarna is nodig voor de juridische verankering. Dit besluit is essentieel om in de toekomst weer vergunningen te kunnen afgeven voor wonen, landbouw, economie en mobiliteit.

Het voorbereidingsbesluit vereist dat lokaal bestuur binnen de stroken geen plannen maakt die nieuwe stikstofuitstoot veroorzaken. Provincie Gelderland werkt de komende anderhalf jaar aan de verdere invulling van de stroken en wil voorkomen dat in die periode ontwikkelingen worden toegestaan die deze plannen doorkruisen. Dit besluit is inmiddels toegelicht aan alle betrokken gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen.

Het voorbereidingsbesluit betreft stroken van 500 meter rond stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden op de Veluwe, de landgoederen Brummen, en de natuurgebieden Bekendelle en Willinks Weust rondom Winterswijk. Binnen deze stroken zal worden gewerkt aan stikstofreductie door alle bedrijven en sectoren.

Sinds 2024 werkt Gelderland aan een versnellingsaanpak stikstof. Eind vorig jaar besloot de Raad van State dat intern salderen alsnog moet worden vergund, waardoor de provincie vergunning-technisch op slot kwam te staan. Door deze uitspraak moet er meer stikstofreductie worden gerealiseerd dan eerder gepland. Om nieuwe initiatieven op het gebied van wonen, landbouw, economie en mobiliteit weer te vergunnen, moet natuurherstel in de natuurgebieden worden gerealiseerd. De zoneringsstroken zijn hiervoor noodzakelijk.

Vergunningsgedeputeerde Ans Mol: “We beseffen dat dit besluit impact heeft op ondernemers, inwoners en onze partners. Maar we doen dit om Gelderland weer een echte toekomst te kunnen bieden. We staan nu vergunning-technisch op slot. We willen de komende anderhalf jaar benutten om samen met de betrokken inwoners, ondernemers en mede-overheden de zonering zo goed mogelijk in te vullen.”

Bestaande activiteiten, ook binnen de zonering, kunnen blijven doorgaan. Het voorbereidingsbesluit blijft van kracht totdat de zonering is opgenomen in de omgevingsverordening. Daarna wordt de strokenzonering officieel beleid. Ondernemers krijgen dan tien jaar de tijd om samen met de provincie toe te werken naar een emissiearmere, toekomstbestendige bedrijfsvoering.