ANALYSE / Er is een politieke crisis in Winterswijk. De CDA-wethouder is naar huis gestuurd, met steun van coalitiepartij Voor Winterswijk. Daardoor is de coalitie opgeblazen, want het CDA is eruit gestapt. De beschuldigende vinger gaat richting D66-fractievoorzitter Loes ten Dolle, die er met een véél te gestrekt been in zou zijn gegaan. Is die kritiek terecht?
Door Domien Esselink
Voor Ten Dolle was de maat meer dan vol met wethouder Sylvia Fleuren. De chaos rond de verbouwing van zwembad Jaspers was de bekende druppel met betrekking tot het functioneren van de in Groesbeek woonachtige Fleuren. D66 vroeg een spoeddebat aan, met rugdekking van de fracties van Morgen, Winterswijks Belang (WB) en VVD.
In dat debat, afgelopen donderdagavond en -nacht, trok Ten Dolle inderdaad fel van leer. Op de haar bekende, soms hoogdravende toon. Maar dat was niet nieuw, dat hoort min of meer bij haar, als ze haar punt wil maken. Het CDA betichtte haar van ‘het maken van ophef’. De laatste keer dat ze dat van het CDA te horen kreeg, was bij de strijd om het behoud van het SKB, reageerde Ten Dolle veelbetekenend.
Niet alleen toon van de muziek
Het was niet alleen de toon van de muziek die Ten Dolle van de coalitiepartijen CDA en PvdA naderhand te verwijten kreeg, maar ook: wat schiet je ermee op om een wethouder een jaartje voor de verkiezingen weg te sturen? Dat komt het besturen in het laatste jaar niet ten goede, terwijl er zoveel dossiers liggen waar een klap op moet worden gegeven.
Maar dat zou een opmaat zijn om een falende wethouder, althans in de ogen van de oppositie, dan maar te laten zitten. Wanneer is het dan wel een goed moment, voor zover daar sprake van is? Nee, voor de oppositie was de maat vol met betrekking tot Fleuren. Wat D66 betreft al vóór het spoeddebat, voor Morgen, WB en VVD tijdens de extra raadsvergadering als gevolg van de antwoorden en de (enigszins nonchalante) houding van Fleuren.
Zonder zelfreflectie
Maar er speelde meer: de nekharen bij de oppositie gingen overeind door het optreden van CDA-fractievoorzitter Sandra Prinsen. Zij speelde van meet af aan elke bal keihard terug en koos, zonder elke vorm van zelfreflectie, vol voor de aanval. Of dat nu zo handig was? Door in de spiegel te kijken en een pas op de plaats te maken, had ze de meubelen nog kunnen redden. In samenspraak met een welgemeend mea culpa van Fleuren, dan had er mogelijk een nieuwe start gemaakt kunnen worden met betrekking tot zwembad Jaspers. Mét Fleuren als wethouder.
Fleuren maakte excuses, maar die leken in de ogen van de oppositie niet uit de grond van haar hart te komen. Ze wees daarbij op ‘statuten’ en dat wekte wrevel bij fractievoorzitter Tom van Beek van Voor Winterswijk. Zo van: praat er nu niet omheen, geef toe dat je er niet bovenop hebt gezeten. Klaar! Dan kunnen we verder en krijg je de kans in de herkansing te gaan.
Het gebeurde niet en Voor Winterswijk heeft Frank Roerdinkholder opnieuw ingevlogen om te proberen tot een consensus te komen in de gemeenteraad, om de periode tot de verkiezingen op 18 maart 2026 tot een goed einde te brengen. Met een getergd CDA in de oppositie, dat echter zelf verzuimde in de spiegel te kijken. Dan was het spoeddebat misschien op een andere manier aangevlogen en was Fleuren mogelijk niet kopje onder gegaan in de zwembadkwestie.
In samenwerking met Regio8