Anne Marie en Edwin zorgen met buren voor een hartveilige wijk

Binnenkort wordt een AED geplaatst aan de Martin Leliveltstraat in Lichtenvoorde. Dit is het resultaat van de succesvolle BuurtAED-campagne, waarbij buren samen sparen voor een AED in hun wijk. Anne Marie en Edwin startten een inzamelingsactie om hun buurt hartveiliger te maken, nadat Edwin in oktober thuis een hartstilstand kreeg. Dankzij de snelle actie en reanimatie is hij daar volledig van hersteld. Dit was de aanleiding voor het stel om een AED voor hun buurt te crowdfunden. De actie bleek een groot succes en werd breed omarmd door de buurtbewoners. 
image

Anne Marie en Edwin Maalderink: “Toen mijn man Edwin totaal onverwacht een hartstilstand kreeg in zijn slaap, hebben wij snel moeten reageren.”

Binnen tien dagen haalden 48 buren voldoende geld op om de AED aan te schaffen. De komst van de BuurtAED, die wordt geregistreerd bij reanimatie oproepsysteem HartslagNu én 24/7 bereikbaar is, stelt de buren aan de Martin Leliveltstraat en daaromheen in staat om bij een hartstilstand binnen zes minuten adequaat te handelen. Dit vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand aanzienlijk.
Elk jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, waarvan de meeste (70%) in woonwijken plaatsvinden. In Nederland zijn er nog ruim 1,5 miljoen mensen die geen 24/7 beschikbare AED in hun buurt hebben. Het initiatief BuurtAED van de Hartstichting stelt buren in staat samen een AED voor hun wijk te realiseren. Hiermee hoopt de stichting op een hartveiliger Nederland.
‘Hartstilstand kan iedereen overkomen’
Anne Marie: “Toen mijn man Edwin totaal onverwacht een hartstilstand kreeg in zijn slaap, hebben wij snel moeten reageren. Onze zoon Berend startte met de reanimatie, de politie was snel ter plaatse met een AED, en met de hulp van burgerhulpverleners en de ambulance is Edwin er gelukkig zonder blijvende gevolgen volledig van hersteld. Maar ik weet nu wel: dit kan iedereen overkomen. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat wij binnenkort een AED in de wijk hebben. Deze wordt aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu en is door iedereen te gebruiken wanneer dat nodig is.”
Hartveiliger Nederland met 6-minutenzone
Bij een hartstilstand is het cruciaal dat er binnen zes minuten wordt gehandeld. De Hartstichting streeft er daarom naar om van heel Nederland een 6-minutenzone te maken: een gebied waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen deze cruciale 6-minuten worden gereanimeerd en een AED wordt ingezet, zodat méér mensen een hartstilstand overleven. Hiervoor is het noodzakelijk dat iedere woonwijk over een geregistreerde en goed bereikbare AED beschikt die 24/7 beschikbaar is, zodat deze kan worden ingezet wanneer het er écht om gaat.
AED in de woonwijk
Iedereen kan een inzamelingsactie op BuurtAED.nl starten. De aanschaf van een BuurtAED kost, dankzij een bijdrage van Univé Buurtfonds en Philips, eenmalig circa 1650 euro (afhankelijk van het pakket) en kan door middel van donaties worden opgehaald.
Bij een succesvolle actie wordt de AED op de gewenste centrale plek in de wijk geplaatst en dient deze te worden aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. De AED is dan snel inzetbaar voor burgerhulpverleners bij een hartstilstand. Aanvullend daarop krijgen zes buurtbewoners een gratis reanimatietraining van Univé Buurtfonds bij een afgeronde actie. Sinds 2018 zijn er al 2.784 AED’s gerealiseerd door de inzamelingsacties via BuurtAED.nl en bijna 400 van deze AED’s zijn daadwerkelijk ingezet bij een noodsituatie.