Gelderland wil het verkeersgeluid op provinciale wegen beperken. Dit is mogelijk dankzij de recent vastgestelde geluidproductieplafonds (gpp’s) langs de Gelderse provinciale wegen, die een betere bescherming bieden voor omwonenden.

Verkeersgeluid op provinciale wegen kan een aanzienlijke invloed hebben op de leefomgeving. De Omgevingswet biedt Gelderland nu de middelen om deze problematiek aan te pakken. Tot vorig jaar was er onder de Wet geluidhinder geen limiet aan de geluidsoverlast op provinciale wegen, ondanks de toenemende verkeersdrukte. Met de vaststelling van de geluidproductieplafonds wordt het verkeersgeluid op deze wegen nu begrensd.

Gedeputeerde Ans Mol, verantwoordelijk voor een gezonde en veilige leefomgeving, zegt: “Door geluidsoverlast op deze manier te beperken, beschermt de provincie haar inwoners. Dit is ook het eerste geluidsplafond dat in Nederland is vastgesteld. Gelderland is alert op de zorgen hierover en neemt deze vergaande maatregel om bij te dragen aan het welzijn van de Gelderlanders.”

Een geluidproductieplafond wordt berekend op specifieke punten naast de weg, volgens een methode uit de Omgevingsregeling. Na de vaststelling van de plafonds zal jaarlijks worden gecontroleerd of deze overschreden worden. Bij de monitoring wordt rekening gehouden met het verkeersvolume, het tijdstip van de dag, de snelheid van het verkeer en het type wegdek. Ook geluidschermen en -wallen worden in de beoordeling meegenomen.

Als uit de jaarlijkse monitoring blijkt dat een geluidproductieplafond wordt overschreden, overweegt de provincie passende maatregelen, zoals het stimuleren van minder of stiller verkeer. Indien deze maatregelen niet effectief zijn, kan er overwogen worden om het geluidsplafond te verhogen, waarbij ook naar de geluidniveaus binnen woningen wordt gekeken. Indien nodig worden er aanpassingen aan de gevels van de woningen gedaan. Elke vijf jaar worden de resultaten van de monitoring gerapporteerd, waarbij inzicht wordt gegeven in eventuele overschrijdingen van de geluidproductieplafonds.

Gelderland is de eerste provincie die een geluidproductieplafond heeft ingevoerd.