Foto Lieneke Hulshof - Stefanie De Bakker

Bredevoort – Kort voor Kerst werd in de karakteristieke Koppelkerk een expositie geopend die de verbinding legt tussen het aardse en het hogere. Hoe kunnen we de hemel, de geest en de eeuwigheid tastbaar, zichtbaar en voelbaar maken? Rinke Nijburg is een van de kunstenaars die deze thema’s op indrukwekkende wijze verbeeldt. Op vrijdag 17 januari gaat hij in gesprek met Lieneke Hulshof.

Voeten in de aarde, handen naar de hemel

Spiritualiteit wordt vaak als ‘zweverig’ ervaren, waarbij men niet met beide benen op de grond staat. De kunstenaars die deelnemen aan de expositie ‘Voeten in de aarde, handen naar de hemel’ tonen juist een intense fysieke beleving. Het lichaam speelt vaak een centrale rol in hun werk. Hoe verhoudt ons aardse lichaam zich tot de eeuwigheid? De expositie toont werken van Rinke Nijburg, Henk Visser, Henrike Gussinklo en Arent Weevers. Rinke Nijburg’s oeuvre kenmerkt zich door een beeldtaal die is beïnvloed door religie en mythologie. Hij verweeft dit met elementen uit strips, sprookjes en maatschappelijke actualiteit tot een fascinerende kosmologie.

In gesprek met Lieneke Hulshof

Het inspirerende gesprek dat Lieneke Hulshof voerde voor de podcast ‘Kan Niet Bestaat Niet’ (https://www.mistermotley.nl/kan-niet-bestaat-niet-rinke-nijburg/) vormt de basis voor het kunstenaarsgesprek op 17 januari in de Koppelkerk. Lieneke Hulshof, afkomstig uit Lichtenvoorde en voormalig hoofdredacteur van Mister Motley, werkt nu als freelance kunstjournalist, curator, moderator en docent. Ze heeft een sterke interesse in het zichtbaar maken van hedendaagse kunst in omgevingen waar dit vaak ontbreekt. Voor haar is het essentieel om kunst concreet te maken en te laten zien dat kunstenaars verhalen vertellen die ons allemaal aangaan.

Rinke Nijburg zegt in ‘Kan niet bestaat niet’: “Ego vind ik echt een van de moeilijkste dingen. Als kunstenaar wil je je profileren en bekend worden, en dat brengt aandacht voor je ego met zich mee. Dat is een pittig dilemma voor mij.”

Tijdens deze avond zullen verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals de Tweede Wereldoorlog, de piëta, actuele kunststromingen, ‘De Gitaarles’ van Balthus, de rol van openingsevenementen en vragen als ‘Kun je een outsider artist zijn?’ en ‘Kun je zowel diep gelovig als nihilist zijn?’. Er zal ook ruimte zijn voor interactie met het publiek.

Praktische informatie

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: vrijdag 17 januari 2025
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 12,50 in de voorverkoop, € 15 aan de deur
Aanmelden: www.koppelkerk.nl