In de tentoonstelling ‘Titus; strijder voor vrijheid’ wordt het leven van de vrijheidsapostel Titus Brandsma belicht.
Titus Brandsma (Oegeklooster, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmeliet, hoogleraar en publicist. Hij was een veelzijdig persoon die zich op verschillende gebieden inzette en zijn geloof in de praktijk wilde brengen. Brandsma was zowel denker als doener en zocht naar een balans tussen contemplatie en actie. Hij was maatschappelijk zeer betrokken, stichtte de Katholieke Universiteit van Nijmegen en speelde een belangrijke rol in de Katholieke vredesbeweging.
Al vroeg herkende Titus Brandsma de dreiging van het oprukkende nationaal-socialisme. Tijdens de bezetting moedigde hij de katholieke pers aan om advertenties van nazi-vriendelijke organisaties te weren. Voor Brandsma was het democratisch recht op persvrijheid onschendbaar.
Zijn openlijke verzet tegen de bezetter leidde tot zijn arrestatie in januari 1942. Hierna onderging hij een martelgang door verschillende gevangenissen, waaronder die in Scheveningen, Amersfoort en Kleef, om uiteindelijk te belanden in het concentratiekamp Dachau.
De tentoonstelling ‘Titus; strijder voor vrijheid’ benadrukt de principes waar Titus voor stond. Met hem was er geen enkele ruimte voor compromissen als het ging om zijn kernwaarden. Dat hij onder extreme omstandigheden zijn standpunt trouw bleef, is bewonderenswaardig. In dat opzicht kan Titus worden beschouwd als een belangrijk rolmodel, en de tentoonstelling biedt de bezoekers de gelegenheid om over hun eigen waarden na te denken.
De expositie opent op 13 januari om 19.30 uur en is te zien tot 15 maart 2025 in het Nationaal Onderduik Museum in Aalten.
Adres: Markt 12 – 16, 7121 CS Aalten
Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Deze expositie is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Regioproject Vrijheid 23/24.