Op de foto een voorbeeld van een oud handschrift, uit een scheepsjournaal uit 1633: Des avonts voor de storm, te weten den 9e deser, is van Christoffel offgesteecken een boot, daerin waer 7 man om naer St. Martin te vaeren, alwaer haer Schip lagh, versien sijnde.
Voor degenen die hun familiegeschiedenis willen onderzoeken, kan het ontcijferen van oude handschriften een uitdaging zijn. Historisch onderzoek, zowel lokaal als regionaal, levert vaak documenten op die moeilijk te lezen zijn. Vereniging Het Museum biedt een oplossing voor deze uitdaging: een cursus waarin deelnemers leren oude handschriften te begrijpen.
De cursus Paleografie vindt plaats van januari tot maart op tien dinsdagavonden in de Museumfabriek. Naast het leren lezen van oude handschriften, worden ook andere belangrijke onderwerpen behandeld, zoals de betekenis van verouderde woorden en uitdrukkingen. De betekenis van veelgebruikte woorden kan in de loop der tijd veranderen. Zo stond een ‘huisman’ vroeger voor een landbouwer, terwijl we nu met ‘sekreet’ het toilet bedoelen.
Tijdens de cursus komt ook de chronologie aan bod. In de middeleeuwen werd er vaak gedateerd aan de hand van heiligendagen. De cursus biedt hulpmiddelen om deze datums om te rekenen naar de hedendaagse kalender. Dit geldt ook voor oude maten, gewichten en de waarde van geld. Bijvoorbeeld, de Nederlandse stuiver (vijf cent, uit de tijd vóór de euro) was oorspronkelijk een zilveren munt en vertegenwoordigde het uurloon van een arbeider.
Voor deelname aan deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist. De eerste cursusavond is op dinsdag 14 januari, en de lessen worden wekelijks gegeven van 19.30 tot 21.30 uur, met een onderbreking van één avond eind februari vanwege de schoolvakantie.
De kosten voor deelname aan de cursus paleografie bedragen € 45 voor leden van Vereniging Het Museum en € 60 voor niet-leden. Dit is inclusief een uitgebreide handleiding, alle benodigde tekstkopia’s en koffie of thee tijdens de cursus. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@vereniginghetmuseum.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cursusleider Dick Ruhe op telefoonnummer 06.2783 2488.
Locatie: MuseumFabriek, Bedrijventerrein Morsepoort, Laan van Hilbelink 6.10 te Winterswijk.